Bevetési gyakorlat: terroristát ártalmatlanítottak Csíkszeredában

A Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség szervezésében, lengyel és szlovák kollégák bevonásával gyakorlatozik egész héten kilenc megye és Bukarest különleges bevetési osztaga (SIAS) a Csíkszereda mellett található lőtéren. Az ötödször megtartott közös gyakorlat a tapasztalatcsere miatt hasznos minden résztvevő számára.

A különleges bevetési egységek nemzetközi gyakorlatát csak Hargita megyében tartják, a más országokból érkező vendégeken kívül kilenc másik romániai megye, valamit a főváros csapatai tartózkodnak hétfőtől péntekig Csíkszeredában. Az első két napon elméleti felkészítőn vettek részt, szerdán pedig már fegyverekkel végezték a gyakorlatokat. A sajtó képviselői is megtekinthettek ezek közül néhányat.

Az ötfős szlovák, a négyfős lengyel és a szintén négyfős bukaresti csapatnak egy terrorista ártalmatlanítását kellett imitálniuk. Érdekesség, hogy a gyakorlathoz éles fegyvereket használtak, főként Kalasnyikovot és Glockot.

Nicolae Ghenci, a Hargita megyei különleges bevetési osztag parancsnoka élőben magyarázta, hogy éppen mi folyik a lőtéren. A szlovákoknak egy túszt kellett kimenekíteniük egy épületből, miközben annak folyosóján ajtóról ajtóra haladtak előre, azonban a túlerő miatt visszavonulót kellett fújniuk. A lengyel csapatnak nyílt terepen kellett megközelíteniük azt a helyet, ahol a túszt fogva tartották, a bukaresti csapatnak is hasonló feladat jutott.

Utóbbi kettő esetében érdekes volt megfigyelni, hogy mennyire másképpen helyezkednek, fedezik egymást, és használják a fegyverüket. A parancsnok elmondása szerint éppen ezért jók a közös gyakorlatok, hiszen mindenki tanul valami érdekeset a másiktól. Hozzátette, hogy a három ország hasonló kihívásokkal néz szembe, ami a terrorelhárítást és a bűnözők ártalmatlanítását illeti.

A szlovák csapat Kassáról érkezett Csíkszeredába, parancsnokuk, Milan Rusnák, aki túsztárgyaló és lövészeti kiképző szakember, jól beszél magyarul. Mint elmondta, lényeges különbségek vannak a román és a szlovák különleges bevetési egységek munkája között, más fegyvereket, autókat használnak, illetve a szlovákok ritkán hordanak felismerhető egyenruhát. Ők arra specializálódtak, hogy kábítószercsempészeket, veszélyes bűnözőket, gyilkosokat, terroristákat kapjanak el.

Kimaradt?