Így reagálnak a NATO-csapatok, ha katonai támadás éri Romániát

Mekkora lenne a NATO-csapatok reakciósebessége és együttműködési készsége, ha egy idegen katonai erő megtámadja Romániát? Ezt tesztelték a szerdán véget ért, Noble Jump 2017 fedőnevű hadgyakorlaton, amelyről a HotNews készített videóriportot.

A Románia területén tartott eddigi egyik legnagyobb nemzetközi hadgyakorlat ért véget szerdán a Brassó megyei Nagysinken. Ezen A NATO-csapatok reakciósebességének növelését és együttműködési képességét tesztelték több mint két héten keresztül négyezer katona és ötszáz harci jármű részvételével.

A hadgyakorlatra légi úton érkeztek albán, német, lett, brit, norvég, holland, lengyel és spanyol katonák, a hadi felszereléseket pedig tengeren és vasúton szállítják a Nagysinken kialakított kiképzőbázisra.

A Noble Jump 2017 előkészítésében a gyorsreagálású erők bulgáriai és romániai integrációs egységei (NFIU) vettek részt, a haditechnika és csapatok mozgását a három ország területén a NATO Romániába telepített délkeleti hadosztály-parancsnoksága irányította.

A Noble Jump 2017 egy rövid határidejű riasztásra épülő hadgyakorlat, amelynek forgatókönyvét a NATO nápolyi regionális központja dolgozta ki a gyorsreagálású erők bevethetőségének és felkészültségének tesztelése érdekében.

A NATO arról akart meggyőződni, hogy az észak-atlanti szövetség képes gyorsan és összehangoltan Európa számos pontjáról jelentős erőket mozgósítani egy adott térségbe, ahol konfliktusmegelőzésre van szükség.

Kapcsolódók

Kimaradt?