Csökken a bürokrácia a mezőgazdasági kistermelők ügyintézésében

Elfogadta a képviselőház az RMDSZ termelőbarát törvénykezdeményezését, amely jelentősen csökkenti a mezőgazdasági ügyintézésben a bürokráciát. 

"Az elmúlt parlamenti mandátumban iktattuk kezdeményezésünk, amely a termelői igazolványok érvényességét egyről öt évre hosszabbítaná meg, ezt ma döntőhozó fórumként megszavazta a parlament alsóháza. Ez azt jelenti, hogy a gazdáknak nem kell minden évben újabb érvényességet szerezniük igazolványaiknak, de minden évben be kell vezessék a termelői adataikat, így ez az előírás megkönnyíti a gazdák dolgát" − mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a plénumi végszavazást követően.

A Hargita megyei törvényhozó elmondta, az RMDSZ a mezőgazdasági és vidékfejlesztési programjában meghatározó célként fogalmazta meg a kis és közepes gazdaságok fejlődésének törvényekkel történő elősegítését, valamint a gazdákat érintő eljárások bürokrácia-mentesítését, a ma elfogadott törvény-tervezet pedig egy kis lépés ebben a folyamatban.

Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, a jogszabály egyik kidolgozója, hangsúlyozta, hogy szenátori mandátumai alatt, a csíki gazdákkal folytatott egyeztetéseket követően olyan mezőgazdasági jogszabály-módosítást kezdeményezett a parlamentben, amely az általuk felvetett problémákra nyújt megoldásokat: „a ma elfogadott javaslat, konkrét problémát orvosol, abban segít a kis, háztáji gazdaságokat működtetőknek, hogy terményeiket kevesebb bürokráciával értékesíthessék. Törvénytervezetünket a vita folyamán többször is elutasították a szakbizottsági munkálatok alatt, de a parlamenti ciklus végére sikerült megszerezni az elfogadásához szükséges többséget”.

Az RMDSZ jogszabály-tervezete ezt követően államelnöki kihirdetésre vár, majd 2018. január elsejétől lép hatályba. 

Kimaradt?