Lezuhant egy MiG 21-es katonai repülőgép Konstanca megyében

FRISSÍTVE: Lezuhant hétfő délelőtt egy MiG 21 Lancer katonai repülőgép Konstanca megyében, Nazarcea és Culmea település között. A pilóta katapultált – számoltak be a hírtelevíziók.

A baleset a Mihail Kogălniceanu katonai repülőtértől nyolc kilométerre történt. A pilótát megtalálták, nincs eszméleténél – közölte a Konstanca megyei mentőszolgálat. A SMURD mentőhelikopterével szállították egy konstancai kórházba.

Az eddigi információk szerint a baleset gyakorlórepülés közben történt. A MiG 21-es felrobbant, amikor a földnek csapódott. A  Mihail Kogălniceanu repülőtér szóvivője, Adriaj Jiga elmondta, a katonai gép röviddel a felszállása után, 11.15 körül zuhant le.

FRISSÍTÉS: A védelmi minisztérium közleménye szerint a pilótát Adrian Stancunak hívják. A katona 11.15-kor, leszálláshoz való készülődés közben katapultált, a földet érésekor gerincsérüléseket szenvedett. A helyszínen elsősegélyben részesítették, majd kórházba szállították. Most már eszméleténél van, állapota stabil.

A közlemény szerint katapultálása előtt a pilóta jelezte a bázisnak, hogy súlyosan meghibásodott a repülő hajtóműve. A baleset körülményeinek kivizsgálására bizottságot hoznak létre a védelmi minisztériumban. A helyszínen már katonai ügyészek is vizsgálódnak.

A román légierőnél - amely tavaly októberben vette át az első hat, Portugáliától vásárolt F16-os harci gépét - jelenleg is használatban vannak az izraeli segítséggel felújított orosz gyártmányú MiG-21 LanceR típusú vadászgépek. A korábban 110 vadászgépből álló flottában mára körülbelül 30-40 harcképes gép maradt. Az utóbbi két évtizedben a román légierő több mint húsz MiG-21-ese hajtott végre kényszerleszállást, vagy zuhant le.

Kapcsolódók

Kimaradt?