Félbeszakadhat az érettségi a pedagógusok sztrájkja miatt

Sztrájkba léphetnek hétfőn több megyében a pedagógusok, ha az oktatási minisztérium nem teljesíti a követeléseiket. Ha beváltják fenyegetésüket, veszélybe kerül az érettségi – számolt be a Digi24 hírtelevízió.

A Kolozs megyei Szabad Közoktatási Szakszervezet vezetője (SLIPC), Lucia Cojocaru csütörtökön közölte, hogy mintegy 3 000 tanár szünteti be a munkát hétfőn, a digitális kompetenciák szóbeli vizsga napján. A szakszervezeti vezető szerint hasonló lépésre készülnek más megyék pedagógusai is.

„Beszéltem a kollégáimmal, és sztrájk lesz minden olyan megyében, ahol a közoktatási szakszervezet jelen van. Ez nyilván befolyásolja majd az érettségi vizsgát, de mi nyitottak vagyunk a tárgyalásra, és akár éjfélkor vagy hajnali négykor is készen állunk asztalhoz ülni a minisztérium képviselőivel" – mondta Cojocaru.

A szakszervezet tagjai azért tiltakoznak, mert a pedagógusokat az egységes bérezési törvényben az alacsonyabb fizetési kategóriákba sorolták be, és nem kapják a kormányprogramban erre az évre beígért 20 százalékos fizetésemelést. Amiatt is elégedetlenek, hogy a parlament nem fogadta el a tanárok kedvezményes nyugdíjazásáról szóló törvénymódosítást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?