Készenlétben a szatmári hatóságok, sertéspestis ütötte fel a fejét a határ közelében

Fokozott megfigyelés alatt tartják a sertésállományt a Szatmár megyei hatóságok, mivel egy afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznó tetemét fedezték fel Ukrajnában, mindössze 20 kilométerre a román-ukrán határtól - közölte csütörtökön a Szatmár megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság vezetője, Nicolae Dumuţa. 

Dumuţa bejelentette, hogy a megyében küszöbön áll az 1-es fokozatú készenléti állapot kihirdetése, és amennyiben egyetlen megbetegedést is észlelnek, a hadsereg elszigeteli az érintett települést és minden sertést elpusztítanak. 

A szakember azt is elmondta, hogy az általa képviselt intézmény szakértői a régió összes házi sertését ellenőrzik, és a vadászegyesületeknek, erdészeknek, határrendőröknek minden vaddisznó-tetemről rögtön jelentést kell tenniük. 

Nicolae Dumuţa emlékeztetett, hogy az afrikai sertéspestis fertőző betegség, amely nem jelent ugyan veszélyt az ember egészségére, de az ember is hordozójává válhat és továbbadhatja a kórt a háziállatoknak. A megfertőzött állatok belázasodnak, bőrük színe elváltozik és elpusztulnak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?