Önkormányzati eredményeiről számolt be a Kolozs megyei RMDSZ

A kolozsvári önkormányzati munka egyéves eredményei között szerepel a többnyelvű helységnévtábla elfogadása, magyar nyelvű bölcsődék megvalósítása, megyeszinten a magyar közösségek infrastruktúra-fejlesztése – számolt be csütörtökön az eredményeiről a Kolozs meggyei RMDSZ.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere elmondta, a legnagyobb siker a többnyelvű helységnévtábla elfogadása volt Emil Boc polgármester részéről. A szászfenesi bejárathoz már felállították a táblát, remények szerint mielőbb megkapják az engedélyt a kisbácsi, apahidai és feleki bejáratokhoz is.

Oláh kifejtette, a szociális, kulturális- és sportpályázatok finanszírozásában értek el eredményeket: a tízmillió lejes keretből 1,5 milliót különítettek el magyar rendezvényekre. Ebből a Kolozsvári Magyar Napokra 410 ezer lej került. Az önkormányzat ugyanakkor megvalósította az online panaszfogadás lehetőségét, de különböző engedélyeket is ki lehet váltani applikációkkal – hangzott el. A működési engedélyek elektronikus kibocsátásán is dolgoznak.

Bölcsődék megnyitásán, modernizálásán szintén dolgoznak, magyar tagozatokat is szeretnének megnyitni minél nagyobb számban. Tavaly sikerült egyet elindítaniuk, folyamatban van egy újabb tagozat nyitása, egy továbbit pedig szintén megnyitnának.

Május 21-re sikerült befejezni a Főtér nyugti oldalán lévő munkálatokat, pozitívum, hogy betartották a határidőt és jó minőségű munkát végeztek. Folyamatban van az északi oldal felújítása is, ez a térkövek kicserélését jelentené, illetve a parkolóban egy gyalogosjárda kialakítását – tette hozzá az alpolgármester.

A vidéki emberek életminőségének javítása prioritás

Vákár István, Kolozs megye tanácsának alelnöke elmondta, kiemelt feladatuk a magyar vezetésű önkormányzatok, közösségek életének javítása, amelynek egyik fő eleme az infrastruktúra. Minden RMDSZ által vezetett közösséget fejlesztettek a múlt mandátum végéig, az elmúlt egy évben a bekötőutak modernizálásával foglalkoztak, a vízhálózat-fejlesztés is prioritás.

A magyar közösségek ugyanakkor jó projekteket írtak, lehetőség volt arra, hogy a finanszírozások leosztásánál kétszer annyit kapjanak, mint korábban – hangzott el. A Kolozsvári Magyar Napok kiemelt támogatást kapott, és sikerült a Filharmónia munkatársainak emelt bért kiharcolni. A regionális gyermekkórház állapotán szintén javítani kell.

Megyeszinten érezhető a fejlődés

Antal Géza, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének ügyvezető elnöke az egyéves önkormányzati eredményekről elmondta, 8 polgármesterrel, 18 alpolgármesterrel indultak útnak.

Az egységes bértörvényről elhangzott: az önkormányzatban dolgozók fizetése is emelkedik ezáltal, ez pedig fontos eredmény. A szakemberhiány is orvosolhatóvá válik ezáltal, jobb, hatékonyabb munkára számíthatunk ennek következtében.

Aranyosgyéresen RMDSZ-es alpolgármester dolgozik egy éve, a településen így magyarul is lehet házasságot kötni, a megyei számos településén pedig járdák, utcák, parkok modernizálása számít fontos eredménynek. Vajdahunyadon sikerült újrarendezni a református templom mögötti parkot, Bonchidán és Válaszúton elindult a kanalizálás fejlesztése. Gyaluban nyolcvanezer lejt ért el a helyi egyházak támogatása a helyi magyar vezetésnek köszönhetően. Tordatúron óvodát, iskolát modernizáltak, Dézsen új termálfürdőt adtak át, a kórházakban is sikerült beruházni. Szamosújváron magyar nyelvű líceumot indítottak útjára.

Több településen igyekeznek a többnyelvű helységnévtáblákat kihelyezni, vagy visszahelyezni, ezeket a hiányokat előbb önkormányzati szinten próbálják megoldani, ha így nem lehetséges, akkor a prefektúránál, végső esetben pedg peres úton - hangzott el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?