Világraszóló táncos lázadást szerveznek az erőszak ellen

Világméretű kampánnyal a nők és leánygyermekek elleni, világszerte nagy arányban elkövetett rossz bánásmódra és erőszakra szeretnék felhívni a figyelmet február 14-én a „One Billion Rising Budapest” elnevezésű eseménnyel.battered-woman-520x345

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és tagszervezetei, nőszervezetek, aktivisták és magánszemélyek is részt vesznek az eseményen, melyhez híres magyarországi médiaszemélyiségek is csatlakoztak.

Bozsik Yvette táncművész, Kulka János színművész, valamint Bombera Krisztina, Jaksity Kata, és Kepes András médiaszemélyiségek, és a The Voice győztese, Pál Dénes videóban fogalmazzák meg az eseményt támogató üzeneteiket.

Február 14-én a rendezők és a hozzájuk csatlakozók nagyszabású flashmobot tartanak a világszerte egymilliárdnyi, erőszaktól szenvedő nőért. A világraszóló eseményt a „Vagina monológok” szerzője, Eve Ensler írónő indította útjára.noo

Sorsfordító év lehet az idei, hiszen az indiai csoportos nemi erőszakok elleni éhségsztrájkok, a Mexikóban eltűnt, meggyilkolt lányaikat kereső szülők tüntetései, vagy a Guatemalában lemészárolt asszonyok és gyerekek miatti közfelháborodás újra százmilliók figyelmét fordította a világ jelenlegi legnagyobb emberi jogi jogsértésére: a nőkkel és leánygyermekekkel való elképesztő és évről évre nyilvánvalóbb erőszakos bánásmódra, bántalmazásra a világ szinte minden pontján.eroszak

Eve Ensler írónő világszerte minden bántalmazott nőt és a velük együtt érzőket arra kéri, lázadjon fel, keljen fel, és táncoljon az erőszak megszüntetéséért; ezzel fejezze ki tiltakozását.

Aki szeretné kifejezni a nők elleni erőszak visszaszorításával való egyetértését, csatlakozzon a tánchoz, amelyet 2013. február 14-én helyi idő szerint 15.00-kor tartanak Budapesten a  Mammut 2 Bevásárló- és Szórakoztató Központ földszintjén. Pécsett, Veszprémben, Edelényben, Zalaszentgróton és Gödöllőn is szerveznek táncot a nők elleni erőszak megszüntetéséért.

További információ a Onebillionrising Budapest facebook oldalán.

Akik nem tudnak részt venni a központi táncon, bárhol készíthetnek saját táncot: utcán, munkahelyen, iskolában, villamoson. A táncukról készítsenek videót és küldjék el a szervezet facebook oldalára.

Kimaradt?