Ilyen lesz az időjárás a szuperhosszú hétvégén

A sokéves átlagnál melegebb, kimondottan nyárias idő várható az ötnapos minivakáció ideje alatt az országban. Hevesebb széllökésektől kísért zivatarokra is számítani lehet – közölte szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az előrejelzések szerint csütörtökön, a nemzetközi gyermeknapon meleg lesz az idő, 22-23 fokos nap közbeni hőmérsékleti értékekkel. Délután és az esti órákban felhősödésre, villámlásoktól kísért záporokra lehet számítani hegyvidéken, Olténiában, Munténiában, Dobrudzsában, illetve Erdély és Moldova déli megyéiben.

Pénteken folytatódik a felmelegedés, csapadékra ismét inkább csak második felében lehet számítani hegyvidéken, Olténiában és elszórtam más régiókban. A legmagasabb hőmérsékleti értékek 22 fok (a tengerparton) és 31 fok (a Bánságban) között, a legalacsonyabbab 8 és 18 fok között váltakoznak majd.

Szombaton a sokéves átlagnál jóval melegebb lesz az idő, csupán hegyvidéken a déli és dél-nyugati országrészben várható felhősödés és eső. Ezekben jelentős mennyiségű csapadék is hullhat, jégeső sem kizárt. Máshol azonban verőfényes lesz az idő, nap közben 22 és 30 fok közötti hőmérsékleti értékekkel.

Vasárnap már-már kánikula lesz az ország több részében. Felhősödés és csapadék a dél-nyugati megyékben és hegyvidéken várható. A délutáni órákban 23 és 32 fok között váltakozik majd a hőmérséklet, és éjszaka sehol nem hűl 12 fok alá a levegő.

Hétfőn folytatódik a nyárias idő, a sokéves átlagnál magasabb hőmérsékleti értékekkel, de aztán újabb csapadékos időszak következik: előbb a nyugati, majd a központi és északi régiókban, majd az egész országban esőzések várhatók.

Kimaradt?