Egynyelvűsítik az utcaneveket Marosvásárhelyen

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal szerdán elkezdte leszerelni a Dózsa György utca kétnyelvű utcanévtábláit, és helyükre román nyelvű táblákat helyeztek ki, illetve helyenként csak a Gheorghe Doja feliratot hagyták meg.

A marosvásárhelyi RMDSZ a hírre reagálva közölte: felháborítónak tartják, hogy az önkormányzat még azokat a kétnyelvű táblákat is leszereli, amelyeket több éves küzdelmet követően függesztettek ki, miközben a városban a mai napig kevés olyan utca van, ahol valós kétnyelvű felirat jelölné az utcák nevét.

A Dózsa György utcára 2014-ben kerültek fel a kétnyelvű feliratok, az akkori ígéretek szerint ezek kihelyezésének csak egy első lépésnek kellett volna lennie, ebben az első körben olyan utcák feliratait „kétnyelvűsítették”, amelyeket magyar történelmi személ

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete szerint a kétnyelvű utcanévtáblák ügye az említett 2014-es táblacserék után nem sokat lépett előre, ami önmagában is aggasztó, de az önkormányzat szerdai lépését botrányosnak tartjákk. Értesülésük szerint a Maros megyei prefektúra utasította a polgármesteri hivatalt a táblák leszerelésére.

„Meggyőződésünk, hogy a törvények jóhiszemű értelmezése lehetővé teszi a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését. Marosvásárhelyen él a legnagyobb magyar közösség Romániában, a lakosság közel fele magyar. A közösséggel szembeni tisztelet jele lenne a kétnyelvű utcanévtáblák kifüggesztése” – fogalmaz közleményében az RMDSZ szervezete, hozzátéve, hogy mindent meg fognak tenni eltávolított magyar feliratok visszahelyezésért.

Kapcsolódók

Kimaradt?