Niță: decentralizáció igen, területi autonómia nem

Constantin Niță szerint a kormány támogatja a decentralizációt, ám a területi autonómia szóba sem kerülhet. Erről az energiaügyekért felelős tárca nélküli miniszter beszélt szombaton, Sepsiszentgyörgyön.

A politikust aggodalommal töltik el Tamás Sándor háromszéki tanácselnök Székelyföld autonómiájáról szóló nyilatkozatai. „Brassói vagyok, nem nézem jó szemmel ezeket a kijelentéseket, ám reméljük, hogy nem a teljes magyar közösség álláspontját fejezik ki” – mondta Niță.nita 69347200

Hangsúlyozta, a kormány támogatja a helyi önkormányzatok önrendelkezésének növelését, már készül is az erre vonatkozó törvény kidolgozására, ám határozottan elutasítja a területi autonómiával kapcsolatos követeléseket.

A miniszter az új Kovászna megyei prefektus, Dumitru Marinescu beiktatásán vett részt Sepsiszentgyörgyön. A kormány korábbi megbízottját, Codrin Munteanut a védelmi minisztérium főtitkárának nevezeték ki. Niță reményét fejezte ki, hogy az új prefektus együtt tud majd működni a háromszéki önkormáyzatokkal.

Kimaradt?