Vasárnap polgármestert választanak a kovásznaiak

A tavaly novemberben tragikus hirtelenséggel elhunyt Lőrincz Zsigmond polgármester megüresedett helyére kiírt időközi választáson három jelölt méretkezik meg vasárnap Kovásznán.

Mint arról beszámoltunk az RMDSZ Thiesz János jelenlegi alpolgármestert, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Málnási László Levente volt polgármestert indítja, míg a román pártok összefogtak, visszaléptették eredetileg bejelentett jelöltjeiket, és a független Sorin Popica vállalkozót támogatják.covasna

Ennek kapcsán a Szociáldemokrata Párt (PSD) Kovászna megyei elnöke, Horia Grama kijelentette: a román politikai alakulatok úgy látják, most történelmi esély mutatkozik arra, hogy megnyerjék a Kovászna városi polgármesteri tisztséget, hiszen a kétharmados magyar közösséget megosztja a két magyar jelölt indulása.

A magyar politikai szervezetek vezetői nem osztják Horia Grama optimizmusát, és egyetértenek abban, hogy magyar polgármestere lesz a háromszéki fürdővárosnak. Tamás Sándor az RMDSZ Kovászna megyei elnöke szerint jelöltjük, a 2008 óta alpolgármester, Thiesz János elérheti a 65 százalékos támogatottságot is.

Papp Előd, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos alelnöke pedig úgy nyilatkozott: Kovászna város tízezer lakójából hétezren magyarok, és mivel várhatóan az etnikai szavazás érvényesül, a fürdővárosnak biztos magyar polgármestere lesz. A Néppárt kovásznai polgármester jelöltje, Málnási Levente 1992–2000 között az RMDSZ színeiben töltött be polgármesteri tisztséget. 

Kimaradt?