Crin Antonescu szerint részrehajló a brüsszeli jelentés

Túlzónak, részrehajlónak és igazságtalannak tartja a Szociál-Liberális Szövetség (USL) liberális társelnöke a román igazságszolgáltatás helyzetéről szóló brüsszeli jelentést.

A politikus szerint „elévült”  már az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM), amelynek keretében az Európai Bizottság megfigyelés alatt tartja a romániai igazságügyi reformot és a korrupció visszaszorítását. „Sürgősen tisztáznunk kell Brüsszellel, melyek a feltételei a mechanizmus mielőbbi megszűntetésének” – fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján a politikus.crin

Antonescu elsősorban a bírák és ügyészek elleni sajtókampány miatti brüsszeli aggodalmat tartja eltúlzottnak. „Romániában még egyetlen törvényszéki bírát sem akadályoztak meg közvetve vagy közvetlenül abban, hogy érvényt szerezzen a törvényeknek” – szögezte le a szenátus elnöke.

Antonescu elismerte egyes bírálatok jogosságát, ugyanakkor kifogásolta, hogy míg 2010-ig konkrét feladatokat kellett megoldania Romániának az MCV keretében, most már nincsenek ilyen célok, mi több, a jelentés újabb és újabb elemekkel egészül ki. Szerinte beláthatatlan ideig eltarthat a Romániával szembeni rendkívüli eljárás.

Kimaradt?