Muravidéki partnerséget kötött Arad

Az együttműködés a kultúrán túl most már a gazdaság, az EU-s pályázatok, a turisztika és a fenntartható energiaforrások területére is kiterjed.

A lendvai városházán aláírták a szlovéniai kisváros és az Arad közötti partnerségi megállapodást. A muravidéki Népújság beszámolója szerint a szerződést Anton Balažek és Gheorghe Falcă polgármesterek látták el kézjegyükkel.

„Ez Romániával az első ilyen jellegű kapcsolatunk. Aradban olyan partnerre találtunk, amelyik nagy tapasztalatokkal bír az EU-s pályázatok terén, melyeknél a több nemzet, több állam együttműködése előnyt jelent. Gazdagok a tapasztalataik a megújuló energiaforrások területén is, de továbbfejlesztjük a kulturális kapcsolatokat is, és partnerre találtunk Aradban a 2025-ös Európa Kulturális Fővárosa projektben is” – idézte a szlovéniai magyar hetilap internetes oldala a lendvai elöljárót.

A partnerség megkötése egy tízéves kapcsolat eredménye, amit a két város magyarság ápolt; a két közösséget Zala György, az aradi Szabadság-szobor lendvai alkotójának személye hozta össze. Ennek a viszonynak a fő ápolói Bognár Levente aradi és Horváth Ferenc lendvai alpolgármesterek – akik jelen voltak az események –, ők járultak nagyban hozzá, hogy a magyar–magyar kapcsolatból román–szlovén kapcsolat is lett. Az együttműködés a kultúrán túl most már a gazdaság, az EU-s pályázatok, a turisztika és a fenntartható energiaforrások területére is kiterjed.

„Fontos számunkra a kultúra fejlesztése, a kapcsolatok a körülöttünk lévő nemzetekkel, mindez a kultúrába való befektetést jelenti” – vélte Bognár Levente.

Kimaradt?