Eredményesen módosítottak törvényeket a héten

Az új RCA-törvényről, a FUEN-kongresszuról és a 125-ös helyi közigazgatási törvény módosításával kapcsolatban tájékoztatta a sajtót Csíkszeredában Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor.

A gépjármű-felelősségbiztosítással (RCA) kapcsolatosan Korodi Attila ismertette az újonnan elfogadott törvény legfontosabb elemeit, többek között azokat a referenciaárakat, amelyeket a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) hagyott jóvá. Amint arról beszámoltunk, az új törvény szerint nem rögzített, hanem referenciaára lesz kategóriánként a kötvényeknek. Ezeket a tarifákat csütörtökön tette közzé a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság. Az alkalmazásukra nem kötelezhetők ugyan a biztosítók, azonban végrehajtási normákat szabnak nekik. Így például figyelembe kell azt venniük, hogy az autó tulajdonosát érte-e korábban baleset, ugyanakkor ezentúl bármely bejegyzett autószerelő-műhelyben meg lehet javíttatni az autót.

Korodi Attila kiemelte az új törvény azon kitételét, miszerint a biztosítónak kötelessége lesz az autótulajdonosokat figyelmeztetni, ha a biztosításuk hamarosan lejár, hogy időben köthessenek újat. Továbbá bármilyen igazságtalanságot tapasztalnak az autósok a biztosítók részéről, mostantól jogunkban áll a Pénzügyi Felügyeleti Hatóságnál panaszt tenni, amelyet ki is vizsgálnak.

Tánczos Barna szenátor, a 125-ös helyi közigazgatási törvénnyel kapcsolatban – amelyet a szenátus döntőházként fogadott el – a „megosztott” felelősségre vonás bevezetését üdvözölte. Mint mondta, eddig bármilyen, az önkormányzatoknál jóváhagyott dokumentummal kapcsolatban azt a személyt (leggyakrabban a polgármestert) vonták felelősségre, aki aláírta azt. Mostantól azoknak is felelniük kell, akik az adott dokumentum összeállításában részt vettek. A törvénymódosítás egyik pozitív hozadéka lehet, hogy akik eddig a túlságosan nagy felelősség miatt nem mertek közéleti szerepet vállalni, most bátrabban megtehetik azt.

Korodi Attila jelezte, hogy a kormány csütörtöki ülésének első napirendi pontja az RMDSZ által is javasolt adóügyi kihágásokat visszaszorító intézkedéscsomag volt, amelyben azt kérik, hogy az adóhatóságok ne büntessék a cégeket, hanem inkább olyan cselekvési tervet készítsenek elő, amely alapján az adott vállalkozó rendbe hozhatja az általa elkövetett szabálysértéseket, kihágásokat. A kormány adóügyi visszaélések megelőzésére vonatkozó jogszabályjavaslatának értelmében a cégeknek 90 nap állna rendelkezésükre, hogy az adóügyi és más ellenőrző hivatalok, intézmények által jelzett problémákra megoldást találjanak.

Tánczos Barna és Korodi Attila is kifejtette véleményét a csütörtöki kolozsvári FUEN-kongresszussal kapcsolatban. A két székelyföldi politikus nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy 36 ország 60 milliós kisebbségét képviselik a kincses városban. Reményüket fejezték ki, hogy a kongresszusnak sikerül lebontania azt a román köztudatban kialakult szemléletmódot, miszerint az egy szeparatista megmozdulás és a román állam ellen irányul, valamint azt is, hogy az országban a kisebbségi jogok érvényesítése és védelme az egyik legjobban működő gyakorlat az Európai Unió államai közül. Kovács Boglárka

Kimaradt?