Guiness-rekordot állítottak fel a besztercei néptáncosok

Két világrekordot állított fel vasárnap Beszterce-Naszód megye. Az első rekordot a tömeges népviselet, a másodikat a legnagyobb román néptánc kategóriában állították fel, jelentette be hétfőn a megyei tanács elnöke, Radu Moldovan Facebook-oldalán. 

A Rekordok Könyve hivatalos számlálása szerint vasárnap 9 506 népviseletbe öltözött személy jelent meg a naszódi stadionban, miközben 4 500 személlyel is rekordot dönthettek volna. „Hivatalos! Beszterce-Naszód megye két világrekordot állított fel, amelyet a Guiness World Record hivatalosan elismert! (...) Úgy gondolom ezek a számok mindent elmondanak. Beszterce-Naszód megye hivatalosan is a világ románságának fővárosa és a néphagyományoké. (...) Emelem kalapomat önök előtt, megtiszteltetés, hogy önökkel írhatunk történelmet, a világ legjobb embereivel!” – írta a megyei tanács elnöke. 

A naszódi eseményen, amely a népviselet országos napja alkalmából szerveztek, a lakosság mellett több hivatásos néptáncegyüttes volt jelen Beszterce-Naszód, Kovászna, Galac, Hunyad, Máramaros, Teleorman, Kolozs, Szilágy megyékből és Bukarestből. A tömeghez csatlakoztak a népviseletbe öltözött helyi elöljárók, de a képviselőház elnöke, Liviu Dragnea, Alexandru Pugna kulturális államtitkár, Bogdan Tomoiagă turisztikai államtitkár, Victor Negrescu EP-képviselő valamint Beszterce-Naszód és más megyékből érkező szenátorok és képviselők is. 

 

Kimaradt?