„Románia megérdemli, hogy valamelyik európai ügynökség központjává váljon”

Tíz évvel az Európai Unióhoz való csatlakozása után Románia megérdemli, hogy befogadhassa valamelyik európai ügynökség székhelyét - nyilatkozta Ana Birchall európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter az Agerpres hírügynökségnek adott interjúban. 

A miniszter emlékeztetett, március 22-én döntött a kormány arról, hogy Románia is versenybe száll a jelenleg Londonban működő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) új székhelyéért, a szervezetnek ugyanis költöznie kell Nagy-Britanniának az Unióból való kilépésével. Az EU-ban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős ügynökség befogadása „kihívás és lehetőség lenne Románia számára az európai intézmények tevékenységéhez való hozzájárulásának megerősítésére" - mondta. Birchall szerint a kormány elrendelte a jelölési dosszié kidolgozásáért felelős intézményközi munkacsoport megalakítását és az ügynökség székhelyének befogadására alkalmas épület kiválasztását. A jelölés előkészítéséért elsősorban az egészségügyi minisztérium és az Országos Gyógyszerügynökség felel, és az európai ügyekért felelős minisztérium terjeszti majd be a dossziét. 

„Nyilván számos fontos európai uniós ország jelezte már, hogy befogadná az EMA székhelyét, hiszen hozzávetőlegesen 900, magas képzettséget igénylő állásról van szó. Mi szeretnénk, ha próbálkozásunkat siker koronázná, annál is inkább, hogy ez lenne az első olyan európai ügynökség, amely Bukarestben székel” – tette hozzá Ana Birchall. 

Kimaradt?