Szokatlanul magas a kullancscsípések száma Hargita megyében

Április folyamán és május elején összesen 32 személy jelentkezett kullancscsípéssel a Csíkszeredai Megyei Kórház sürgősségi esetekkel foglalkozó osztályán. 

Dr. Demeter Ferenc kórházmenedzser szerint szokatlanul magas az ilyen esetek száma, főleg, hogy nem volt nagyon meleg az elmúlt hónapban, sőt havazott is. Demeter Ferenc azt javasolja a túrázóknak, hogy amennyiben lehetséges, kerüljék a juhok, kecskék által lelegelt területeket, ruházatukkal fedjék el végtagjaikat és ne üljenek közvetlenül a fűre. 

Akiket megcsípett a kullancs, azonnal forduljanak orvoshoz, ne próbálják meg egyedül eltávolítani a bőrrétegbe kapaszkodó állatot. 

A kullancsok Lyme-kórt terjeszthetnek, amely lassan terjed a szervezetben, és jelentősen csökkenti a beteg teherbírását, gyakran agyhártyagyulladáshoz is vezethet. 

A kórház menedzsere elmagyarázta, akkor végzik el a Lyme-kórt kimutató teszteket, amikor elfertőződik vagy elhanyagolt a csípés helye, az utóbbi időben azonban csökkent az ilyen esetek száma, mivel a betegek idejében orvoshoz fordulnak. Az orvosok szerint azért is nőtt a bejelentett kullancscsípések száma, mert az emberek tartanak a Lyme-kórtól, és azonnal orvosi segítséget kérnek, ha ilyen csípést fedeznek fel magukon vagy gyerekeiken. 

Kimaradt?