Megbírságolták a látássérültet megalázó buszsofőrt

Megbírságolta a rendőrség azt a buszsofőrt, aki Târgu Frumos városban nem engedett fel az általa vezetett járműre egy láttássérült férfit és vakvezető kutyáját - közölte az Agerpres hírügynökséggel Anca Vîjiac, a Iaşi Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Vîjiac hozzátette: a sofőrt a társadalmi együttélési normák megszegése miatt büntették meg az 1991-es évi 61-es törvény alapján.

A busz vezetője ugyanakkor további büntetésre számíthat, mert az Országos Diszkriminációellenes Tanács is vizsgálódni kezdett az ügyben.

A 37 éves, Petrică nevű, vak férfi a Târgu Frumosból Nagyszebenbe tartó mikrobuszra váltott jegyet, a jármű vezetője azonban nem engedte fel a buszra a vakvezető kutyával együtt utazó látássérült embert, sőt, a speciálisan kiképzett labradort bántalmazta is. Petrică kihívta a rendőrséget, de a helyszínre érkező rendőr semmit nem tett a konfliktus megoldásáért. Végül a vak férfi és kutyája egy 3 órával később induló járattal utazott el.

Története azonban egyik ismerőse révén felkerült a Facebookra, ahol virálissá vált. Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke szombaton tudatta a közösségi oldalon, hogy eljutott hozzá a vak férfi esete, és kérte Carmen Dan belügyminisztert, hogy járjon utána az ügynek és rója ki a megfelelő büntetést. A belügyminiszter szintén a Facebookon írta vasárnap, hogy a rendőrség kivizsgálja az ügyet.Később az Antena 3 televíziócsatornának úgy nyilatkozott: fegyelmi eljárás indul a konfliktus helyszínére kiérkező rendőr ellen, aki nem büntette meg a buszsofőrt, ugyanakkor az Országos Diszkriminációellenes Tanács is vizsgálatot indított az ügyben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?