Négymillió lejt fordít idén szociális szolgáltatásokra a Maros Megyei Tanács

Négymillió lejt fordít idén szociális szolgáltatásokra a Maros Megyei Tanács, és hamarosan véglegesítik a szerződéskötések elindításához szükséges dokumentációt - derül ki a testület sajtóirodájának pénteki közleményéből. 

A közlemény beszámol arról, hogy munkamegbeszélést tartott csütörtökön a Maros Megyei Tanács a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek képviselőivel. A találkozón 16 civil szervezet képviselői voltak jelen, illetve a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság képviselői, megyei tanácsosok, valamint Csép Éva-Andrea parlamenti képviselő, a képviselőház Munkaügyi és Szociális Bizottságának titkára.

A megbeszélésen a tanács illetékesei tájékoztatták a civil szervezetek képviselőit arról, milyen kompetenciái vannak a megyei tanácsnak a szociális szolgáltatások terén. „Fontos, hogy a lakosság is tudjon róla, hogy a Maros Megyei Tanács a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságon keresztül biztosítja azokat a szociális szolgáltatásokat, amelyeket a törvény a megyei tanács hatáskörébe rendel. A megyei önkormányzat ugyanis nem felelős minden helyi probléma megoldásáért, és csak azokat a szolgáltatásokat finanszírozhatja, amelyek a törvény szerint is a hatáskörébe tartoznak" - mutat rá a közlemény. 

Ennek értelmében két eszköz áll a tanács rendelkezésére, hogy kezelje a szociális problémákat, illetve hogy támogassa azokat a szervezeteket, amelyek szociális tevékenységeket folytatnak: Az egyik lehetőség, hogy szerződést köt a szociális szolgáltatások biztosítására az adott területen akkreditált szervezetekkel. Ezt csak azoknak a szolgáltatásoknak az esetében teheti meg, amelyeket a törvény a megyei tanács hatáskörébe utal. A másik lehetőség, hogy pályázati rendszerben vissza nem térítendő támogatást nyújt a szociális szférában tevékenykedő civil szervezeteknek különböző programok megvalósítására, és ezáltal a helyi közösségi igényekre is megpróbál válaszolni. 

„Szeretnénk minél rövidebb időn belül megoldani a szociális szolgáltatásokkal kapcsolatos problémákat. Maros megyében a civil szervezetek nagyon széleskörű és színvonalas szolgáltatásokat nyújtanak a rászorulóknak, és én köszönöm ezeknek a szervezeteknek, hogy felvállalták a közösség szociális problémáinak megoldását. Mi is azt szeretnénk, hogy ezek a szervezetek folytathassák a tevékenységüket, de csak a törvényes keretek között tudjuk támogatni őket. A tanács szintjén minden lépést megtettünk, hogy biztosítsuk ezeket a szolgáltatásokat, és hamarosan véglegesítjük a szerződéskötések elindításához szükséges dokumentációt' - idézi a közlemény Péter Ferencet, a Maros Megyei Tanács elnökét. 

A civil szervezeteknek szóló, vissza nem térítendő támogatások esetében idén 50 százalékkal növelték a szociális programokra szánt keretet, amely eléri a 600 ezer lejt. A szerződhető szociális szolgáltatások esetében egyszerűsített közbeszerzési eljárást készítettek elő, ezekre a szolgáltatásokra 3,4 millió lejt különítettek el a költségvetésből - derül még ki a közleményből. 

A Gyulafehérvári Caritas igazgatója, Márton András egy hétfői sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, 500, otthoni gondozásban lévő vidéki személy ellátásáról kénytelen lemondani a szervezet a finanszírozások késése miatt. Az eseményen több más szervezet és egyesület képviselője is bejelentette, hogy a csőd szélén állnak, nem tudják folytatni a több ezer speciális szükségletű gyerek és felnőtt foglalkoztatását az új közbeszerzési törvény miatt. 

„Krízishelyzetben vagyunk. A 2016. december 31-én lejárt partnerségi megállapodásokat nem hosszabbították meg, így január elsejétől kezdve a közbeszerzési folyamat végéig a civil szervezetek nem reménykedhetnek anyagi támogatásban. Másrészt a hiányos kommunikáció miatt is aggódunk. Jelen pillanatban sem tudjuk, hogy pontosan mi a helyzet. A szervezeteknek nincsenek anyagi tartalékaik, és a szolgáltatások megszüntetését helyezték kilátásba” – nyilatkozta akkor Andreia Moraru, a sérült személyek számára szolgáltatásokat nyújtó egyesületeket tömörítő Dizabnet szervezet elnöke. 

Kimaradt?