Jó a sepsiszentgyörgyiek adózási hajlandósága

A sepsiszentgyörgyiek jó adófizetők, idén viszont sokan panaszkodtak az utcájuk övezeti besorolása miatt. Sztakics Éva alpolgármester szerint a kedvezményes adófizetési időszak, március végi határidejéig a magánszemélyek közel 70 százaléka befizette az egész évi ingatlan és terület adóját, a gépjárművek után pedig 57 százalékuk adózott.

A sepsiszentgyörgyi alpolgármester szerint a vállalkozások is a tavalyinál nagyobb arányban fizették be egész évi adójukat, de esetükben továbbra is kisebb az adófizetési hajlandóság, mint magánszemélyeknél. A sepsiszentgyörgyi cégek 66 százaléka fizetett épületadót, 58 százalék területadót, és 56 százalék kifizette járművei után az egész évi helyi adót.

Azok a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett vállalkozások, amelyek március végéig befizették egész évi helyi adójukat, idén is visszapályázhatják az épület- és területadójuk 33 százalékát. Az igényléseket a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamarához kell benyújtani.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat idén nem emelt a helyi adók szintjén, viszont az infrastruktúra fejlettsége függvényében újra rangsorolták a város utcáit, annak függvényében, hogy az elmúlt években az adott utcában történtek vagy sem fejlesztések. Az adóövezeti besorolás miatt egyes utcákban növekedett, máshol csökkent a helyi adó mértéke.

A városházára több panasz is érkezett. Egyes lakók úgy értékelték, hogy utcájuk esetében nem volt indokolt a magasabb adóövezetbe való besorolás, mert nem történtek olyan szintű infrastruktúra fejlesztések, amik ezt megmagyaráznák. Az önkormányzat minden panaszt egyénileg bírál el.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sepsiszentgyörgyi szervezete bejelentette, hogy összesítik a városházára beérkezett lakossági panaszokat és ahol indokoltnak találják, májusban kezdeményezik az adott utca új adóövezeti besorolását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?