Autópálya-határátkelő: nem nagyobb a várakozás, mint év végén

Az új schengeni határellenőrzési kódex pénteki életbe lépésével nem növekedett meg jelentősen a várakozási idő az egyik legforgalmasabb romániai határátkelőhelyen, a nagylaki autópálya-határátkelőnél – tapasztalta a helyszínen az aradi tudósítónk.

Nem voltak hosszabb autós sorok, mint a nyári szabadságok, vagy az év végi ünnepek alkalmával.A romániai oldalon a határátkelőtől három km-re nyúló kamionsor jelezte a torlódást a sztrádán. A határellenőrzés megszigorításával a személyforgalom is lassabban haladt, de nem volt rosszabb a helyzet, mint az év végi ünnepek vagy a nyári szabadságok alkalmával, amikor kelet-európai vendégmunkások ezrei kelnek át az autópálya-határátkelőn.

Koradélután a ki- és belépő oldalon három-három sávon zajlott az útlevélellenőrzés. Az autósok szerint a szigorítás nem feltételnül szolgálja majd a közbiztonság növelését. „Szerintem semmire nem jó! Annyira felületes munkát tudnak végezni ennyi idő alatt…” – mondta egy Erdélyből Budapestre hazatérő gépkocsivezető. „Normálisan zsinórón kellene haladnia. Kissé meglepett vagyok, mert elég gyakran utazom, és még nem kaptam el ilyen sorokat” – tette hozzá egy Bukarestből Bécsbe utazó hölgy.

Kora délután a nagylaki autópálya-határátkelőhelyen a Romániában belépőknek mintegy 40 percet, kilépőknek átlagosan 30 percet kellett várakozniuk. A román határrendészet azt javasolja az autósoknak, hogy válasszák a ritkábban használt, kisebb átkelőhelyeket is.

Máshol sincs fennakadás

A román határrendészet honlapján folyamatosan frissülő adatok szerint a várakozási idő mindenütt megfelel a péntek délelőtti megszokott forgalmi adatoknak a nagyobb, főútvonalakon lévő határátkelők kivételével.

A kilépő oldalon a legtöbbet - körülbelül egy órát -  a Szatmár megyei Pete-Csenegersima határátkelőnél kell várakozni, de hosszú sorok állnak (40 perc) a Bihar megyei Ártánd-Bors átkelőnél is, és fél óránál hosszabb várakozásra kell számítaniuk azoknak is, akik a két ország közötti egyetlen autópálya-összeköttetésen, a Csanád (RO) - Csanádpalota határátkelőn akarnak Romániából Magyarországra jutni.

A belépő oldalon a román határátkelők közül az Ukrajnából érkezőknek kell a legtöbbet várakozniuk a Sucsáva (Suceava) megyei Szeretvásárnál (Siret), de a Moldovából érkezőnek is több mint fél órát vesz igénybe a határátkelés a Iasi megyei Sculeni-nél és a Vaslui megyei Albeni-nél.

Kapcsolódók

Kimaradt?