Nagydíjjal tértek haza a kolozsvári diákok a székesfehérvári TUDOK-ról

Két nagy múltú kolozsvári magyar iskola - a Kolozsvári Református Kollégium és a Báthori István Elméleti Líceum - valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem együttműködéséből született az a tudományos dolgozat, amellyel Ilyés Kinga és Nagy Balázs középiskolás diákok nagydíjat nyertek a Tudományos Diákkörök  XVII. Kárpát-medencei Konferenciáján.

Ilyés Kinga (XI. osztály, Báthory István Elméleti Líceum) és Nagy Balázs (XI. osztály,  Kolozsvári Református Kollégium) középiskolás diákok a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen végezték kísérleteiket egy tudományos kutatói munka megírásához. Mihályfalvi Katalin biológiatanárnő irányításával közel három hónapig kísérleteztek festékanyagok vizes oldatból történő eltávolításával háztartásból visszamaradt tyúktojáshéj segítségével, adszorpciós (a festékmolekulák tojáshéjon való megkötődése) folyamat során. 

A kitartó kutatómunka eredménye A Szerves festékindikátorok bioszorpciós vizsgálata biológiai eredetű biomassza felületen című dolgozat volt. A kísérletek konklúziójaként megállapították, hogy a háztartásból származó élettelen biomassza (tojáshéj) ígéretes adszorbens, tisztítóanyag, így a tojáshéjas módszer egy alternatív, költséghatékonyabb lehetőség szennyvizek tisztítására.

Kutatásuk eredményét  először 2016 decemberében mutatták be a Kézdivásárhelyen megrendezett Tudományos Diákkörök Erdélyi Regionális Konferencián (TUDEK), ahol első díjat nyertek, és továbbjutottak a Tudományos Diákkörök XVII. Kárpát-medencei Konferenciájára. Az elmúlt hétvégén az Ilyés-Nagy páros a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban megrendezett Tudományos Diákkörök  XVII. Kárpát-medencei Konferenciáján a Környezetvédelem és Környezettudományok szekció nagydíját nyerte el.

A konferencián több mint 200 diák vett részt, többnyire Magyarországról, de Felvidék, Kárpátalja, Vajdaság és Erdély is képviselve voltak. 15 különböző szekcióba lehetett benevezni, melyek mindegyikében 6-8, előző regionális versenyen nyertes kutatómunka került bemutatásra. A környezetvédelem és környezettudományok szekció dolgozatait egy négytagú zsűri értékelte: a veszprémi és óbudai egyetem, a budapesti ELTE tanárai valamint a Teleki Blanka Gimnázium tanára.

„Fantasztikus eredmény, büszkék vagyunk iskolánk diákjára. Úgy gondolom, hogy szavakban nem kifejezhető az a hála, amivel a Sapienta Erdélyi Magyar Tudományetem Kolozsvári karának meg tudnánk köszönni a lehetőséget, hogy teret biztosítottak a kutatások elvégzésére, valamint dr. Tonk Szende egyetemi adjunktus és Rápó Eszter mesteris hallgatónak, akik önfeláldozó tehetséggondozással mentorálták diákjainkat” – méltatta a kimagasló eredményt Székely Árpád, a Kolozsvári Református Kollégium igazgatója.

A csapat kiszállását a Kolozsvári Református Kollégium és a Báthori István Elméleti Líceum szülői bizottságai támogatták. 

Kimaradt?