Újra lesz gyógyszer kemoterápiás kezelésekre

Megoldani készül a kormány a rákos megbetegedések kezelésére használt gyógyszerek hiánya miatt kialakult helyzetet. Ezért a szerdai kormányülésen módosítják az egészségügyi törvényt, és két sürgősségi rendeletet fogadnak el, melyek révén a szaktárca növelheti az Unifarm állami gyógyszerlerakat alaptőkéjét. Így lehetővé válik, hogy előre megrendeljék a szükséges orvosságokat.

Eugen Nicolăescu tárcavezető azt nyilatkozta, hogy kiegészítik a rákos betegek kezelésére szánt összegeket. Az Unifarm jövő héten 800 ezer euró kölcsönt kap az államkincstárból a gyógyszerek beszerzésére.00000030 large

A rákbetegek kezelésében használt gyógyszereknek több mint a fele hiányzik jelenleg az Unifarm raktárából, különböző beszerzési okok miatt: vagy nem gyártják már ezeket, vagy a gyártók újabb, költségesebb típusú szereket fejlesztettek a régiek helyébe, és erre nincs költségvetési fedezete az Unifarmnak. Ez oda vezetett, hogy az országban működő onkológiai kórházak és részlegek nem tudták biztosítani a betegek számára szükséges kezelést.

Kimaradt?