FRISSÍTVE - Tonk Márton: butaság a spekuláció, hogy Victor Ponta bezárathatná a Sapientiát

FRISSÍTVE: Butaság, hogy a Sapientiát bezárhatják – nyilatkozta a Maszolnak a kolozsvári kar dékánja, Tonk Márton azokra a spekulációkra reagálva, miszerint a magyarországi finanszírozású magánegyetem ellehetlenítését célozhatja az a törvénytervezet, amelyet "budapesti mintára" dolgozna ki Victor Ponta volt miniszterelnök.

Victor Ponta volt kormányfő nagyon jónak és helyesnek tartja a külföldi egyetemek működési feltételeit szigorító magyar törvénykezdeményezést, és bejelentette: jövő héten maga is kidolgoz egy ugyanilyen javaslatot, amelyet a parlament elé terjeszt - közölte pénteken a Hotnews.ro hírportál.

A szociáldemokrata politikus egy Facebook-bejegyzését ismertető lap magyarázatképpen hozzáfűzte: a magyar kormány kezdeményezése elsősorban a Soros György által pénzelt Közép-európai Egyetem (CEU) ellen irányul, amely be is jelentette: a jogszabály elfogadása arra kényszerítené, hogy elhagyja Magyarországot.

Victor Ponta - akinek miniszterelnöki mandátuma idején több évtizedes mélypontra süllyedt a magyar-román viszony - az utóbbi hetekben több jelét is adta annak, hogy méltányolja a budapesti kormány politikáját. Nemrég a paksi atomerőmű-projekt állami finanszírozhatóságához gratulált Orbán Viktornak, illetve több fórumon is kifejtette meggyőződését, miszerint Romániának a visegrádi országcsoporthoz kellene csatlakoznia a "soha meg nem valósuló egyesült Európa" emlegetése helyett, csakhogy ehhez "nem elég bátrak" a vezetői.

A Sapientia is rosszul járhat?

Ponta mostani újabb dicséretét a román közszolgálati rádió hírügynöksége, a Rador portál azonban fenntartásokkal kezelte, a hozzáfűzött magyarázatból kiderül: a cikkíró hátsó szándékot gyanít amögött, hogy a volt miniszterelnök a külföldi egyetemek romániai működésének szigorításáról akar törvényjavaslatot kidolgozni.

A szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy két romániai egyetemet (a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és a Partiumi Keresztény Egyetemet) is Magyarországról pénzelnek, és egyik esetében sem létezik kormányközi megállapodás az intézmény finanszírozásáról.

Erre egyébként felhívta a figyelmet pénteki Facebook-bejegyzésében Nyáry Krisztián ismert irodalomtörténész is, aki Victor Ponta szándékait kommentálva ezt írta: „A Sapientia Egyetem és a Partiumi Keresztyén Egyetem pedig nyilván köszönik a remek budapesti ötletet...”

FRISSÍTÉS: Tonk butaságnak tartja a spekulációkat

A Sapientia kolozsvári karának dékánja, Tonk Márton a Maszolnak nyilatkozva butaságnak nevezte azokat a spekulációkat, miszerint a magyarországi finanszírozású romániai magánegyetemek ellehetlenítését célozhatja Victor Ponta törvénytervezete. Emlékeztetett arra, hogy a Sapientia nem külföldi egyetem, hanem törvény által deklaráltan a romániai országos felsőoktatási rendszer szerves része.

"A Sapientiát Romániában jegyezték be, Romániában működik, és 2012 óta az összes hivatalos akkreditációja megvan. Az lehetett a konfúzió, hogy forrásainak jelentős részét külföldről kapta. Egy magánegyetem Romániában bárhonnan bármilyen forrást kaphat, ha kellő adakozókat talál" – magyarázta Tonk Márton.

Kapcsolódók

Kimaradt?