Meg is bírságolták a Székelyudvarhely főteréről kitessékelt roma férfit

Ötszáz lejre bírságolták azt a székelyudvarhelyi férfit, akit „kétes kinézete” miatt tessékelték ki anyjával együtt a helyi hatóságok a városháza előtti térről Gálfi Árpád polgármester jelenlétében. Dán Ferencet azért büntették meg, mert nem jelent meg a helyi rendőrség székhelyén.

Mint korábban írtuk, a "kitessékelős incidens" múlt csütörtökön történt. A roma férfi az eset után az ügyészségen is panaszt tett. Dán Ferenc pénteken a Maszolnak elmondta, nem kapott még választ,  de ha olyan választ kap a vádhatóságtól, amellyel nem ért egyet, akkor a diszkriminációellenes tanácshoz fordul. Az ügy kimenetelével kapcsolatban fenntartásai vannak, Székelyudvarhelyen ugyanis nincs roma képviselet, így nem kap segítséget.

Dán Ferenc elmondta, a legjobban az a hivatalos válasz bántja, amit a polgármesteri hivatal küldött a Maszolnak a múlt csütörtökön történtekről. „A tegnapi akcióban a Helyi Rendőrség azoknak a csoportosulásoknak a tagjait igazoltatta, amelyek több utcai rendbontásért is felelősek voltak az elmúlt időszakban. A polgármester úr ugyanakkor fenntartja arra vonatkozó álláspontját, hogy Székelyudvarhely sétálóparkos központjában ne gyülekezzenek kétes kinézetű személyek és olyan közismert bűnözők, akik csoportokba verődve, ismétlődően, napi rendszerességgel a központ szinte valamennyi padját elfoglalva sokszor a járókelőkbe belekötve töltik a napjaikat” – közölte akkor a városháza.

Dán Ferenc elfogadhatatlannak tartja, hogy kétes kinézetű embernek nevezzék, és azzal gyanúsítsák meg az anyjával együtt, hogy a városban történt rendbontásokban vettek részt. „Soha életemben nem voltam még a rendőrségen, sem én, sem a családtagjaim. Csak az utakon történt ellenőrzésekkor kerültem kapcsolatban velük. Volt olyan, hogy gyorshajtásért megbüntettek, sofőr vagyok, de nem bűnöző” – mondta a panaszos. 

A Németországban élő férfi hozzátette: bizonyos szempontból örül is annak, hogy kétes kinézetű embereknek nevezik őt és a családját, hiszen ezt bizonyítékként használhatja fel a városháza ellen, ha a diszkriminációellenes tanácshoz fordul. Panaszához csatolná a rendőrségi adatbázisból kért erkölcsi bizonyítványt, amellyel igazolná, hogy nem volt részese semmilyen bűncselekménynek. „Bármilyen kinézetűek vagyunk, akkor sincs joguk ehhez” – jelentette ki.

Dán Ferenctől megtudtuk: gondjait tetézi, hogy csütörtökön egy 500 lejes bírságról szóló jegyzőkönyvet kapott postán. Ezt azért szabta ki rá a helyi rendőrség, mert nem jelent meg a székhelyükön az incidens napján. Mint korábban írtuk, a helyi rendőrség igazoltatta a férfit és az édesanyját. Mindkettejüket írásban szólították fel arra, hogy jelenjenek meg aznap a helyi rendőrség székhelyén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?