Harmadik életfogytiglani börtönbüntetését kapta a Sakál

Újabb életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a párizsi különleges, terrorcselekményekkel foglalkozó törvényszék a Carlos, a Sakál néven ismertté vált elítélt terroristát egy 1974-ben elkövetett kézigránátos támadásért.

A venezuelai állampolgárságú elítélt – valódi nevén Ilich Ramírez Sánchez – már több mint húsz éve ül börtönben Franciaországban, ahol más, a 70-es és 80-as években elkövetett gyilkosságok miatt kapott két életfogytig tartó büntetését tölti. Carlos tagadta, hogy köze lett volna a gyilkossághoz.

A 67 éves Carlos “abszurdnak” nevezte a 43 évvel ezelőtti ügy miatt lefolytatott bírósági eljárást, és tagadta, hogy köze lett volna a gyilkossághoz. Az öt bíróból álló testület azonban kellően bizonyítottnak látta, hogy 1974 szeptemberében ő hajított el egy kézigránátot a párizsi Drugstore Publicis bevásárlóközpontban.

A terrortámadásban két ember meghalt, és 34-en megsebesültek. Ez volt a legrégebbi terrortámadás, ami miatt Carlosnak felelni kellett a különleges törvényszék előtt. A per március 13-án kezdődött. A kétszeres életfogytiglani börtönnel sújtott Carlos helyzetén a keddi ítélet lényegében nem változtat. A per célja az volt, hogy elégtételt adjon az áldozatok hozzátartozóinak, és rekonstruálja a terrorista franciaországi merényleteinek történetét.

Carlos ügyvédje közölte: fellebbezést nyújtanak be az ítélet ellen. A vád szerint a merénylet összefüggésben állt a hágai francia nagykövetségen 1974-ben végrehajtott túszejtéssel. A Japán Vörös Hadsereg nevű felkelőcsoport egyik kommandója, amely a Népi Front Palesztina Felszabadításért nevű szervezethez tartozott, a túszok elengedéséért cserébe egyik tagjuk szabadon engedését követelte a francia hatóságoktól.

Kimaradt?