Akár a nagyvárosokban: biciklimegosztót tesztel nyártól Csíkszereda

Magánkezdeményezésből született ötlet alapján TekerGO néven tesztel kerékpármegosztó rendszert nyártól a csíkszeredai The House coworking irodaház. Jelenleg az igények és lehetőségek felmérése zajlik, a visszajelzések alapján pedig bizakodhatnak a kezdeményezésnek örülők.

Regisztrációs alapon a biciklimegosztó (bike sharing) rendszer ügyfelei „aprópénzért” kölcsönözhetnek kerékpárt a város egyik pontján kialakított bicikliállomáson, elpedáloznak vele a céljukig, és az ahhoz legközelebb lévő állomáson lekötik a kétkerekűt. Dióhéjban így néz ki a biciklimegosztó rendszer, amelynek lényege, hogy népszerűsítse a környezetbarát városi közlekedést, hozzáférést biztosítva bárki számára a kerékpárokhoz.

Csíkszerdában a tavaly óta működő The House coworking irodaház egyik Startup Café találkozóján merült fel az ötlet, hogy Hargita megye székhelyén is érdemes lenne kiépíteni egy ilyen rendszert. Az irodaház Facebook-oldalán az elmúlt napokban közzétett egy felhívást, igényeket felmérő online űrlap kitöltésére buzdítja az érdekelteket. Az első 24 óra alatt több mint 200 válasz érkezett, amelyekből kiderül, hogy az elsöprő többség fantáziát lát az elképzelésben, és a válaszadók közel fele a tesztcsapatban is részt venne.

„Máris van három kerékpárunk, és már a coworkerek köréből is akad, aki felajánlotta, hogy adományként kerékpárt vásárol. Nyáron 20 biciklivel elindítanánk a biciklimegosztás tesztüzemét, jövőtől pedig mindenki számára elérhetővé tennénk” – mondta Szilágyi Levente, az irodaház egyik alapítója.

A hálózatot a The House Egyesület működtetné, vagy pedig egy általuk szerződött működtető. Okostelefonos alkalmazás épül a csíkszeredai biciklimegosztóra, amely egyébként a Temesváron már jól működő rendszerre hasonlít majd a leginkább. A legfőbb célközönség a városban bentlakó sapientiás egyetemi diákság, de az eddigi válaszokból kiderül, hogy azok a csíkszeredaiak is szívesen használnák a rendszert, akiknek van saját biciklijük.   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?