Először haladta meg Kolozsváron a turisták száma a lakókét

Rekordszámú turista látogatott el tavaly Kolozsvárra. A kincses várost 2016-ban közel 370 ezren keresték fel, legtöbben először jártak a Szamos-parti városban.

A többségében Európából és az Egyesült Államokból érkező látogatók a város ismertebb turisztikai látványosságait keresték fel: a Fő teret a Szent Mihály templommal, a Múzeum teret, de megmászták a Fellegvárat, és sétáltak a Botanikus Kertben, valamint a Sétatéren is, a legtöbb külföldi a város építészetét dicsérte.

A polgármesteri hivatal szóvivője szerint 2016-ban az előző évhez képest 15 százalékkal több turista volt kíváncsi az erdélyi városra. A közel 370 ezer látogató majdnem negyede külföldről érkezett, ami 2015-höz képest 10 százalékos növekedést jelent. Egy helyi turisztikai központ munkatársa elmondta, adataik szerint Franciaországból, Németországból, Spanyolországból érkezett a legtöbb turista, de voltak látogatók Nagy-Britanniából, Olaszországból, Amerikából, Lengyelországból, Izraelből és Magyarországról is.

Idén még több látogatóra számít a város, amelynek érdekében a városvezetés növeli a sétálóterek számát, valamit a turisztikai látványosságok, köztük a Tűzoltótorony, felújítása is tervben van.

Kolozsvár a negyedik leglátogatottabb romániai város volt 2016-ban, Bukarest, Konstanca és Brassó után.

Kapcsolódók

Kimaradt?