A legfelső bíróságon folytatódik Gheorghe Ursu kínzóinak pere

A legfelső bíróságon folytatódik csütörtökön Gheorghe Ursu volt disszidens kínzóinak pere, miután februárban az egyik vádlott, Vasile Hodiş, a szekuritate volt tisztje, haladékot kért azért, hogy ügyvédet alkalmazhasson. 

A periratokhoz csatolták egy másik vádlott, George Homoşteanu, volt belügyminiszter halotti bizonyítványát. Andrei Ursu, Gheorghe Ursu fia azt nyilatkozta februárban, hogy megalapozott bizonyítékai vannak arra, hogy édesapját politikai okokból meggyilkolták.

​A katonai ügyészség 2016. augusztus 1-jén emberiesség ellen elkövetett bűntényben való bűnrészességért emelt vádat a securitate egykori vezetője, Tudor Postelnicu és George Homoşteanu volt belügyminiszter ellen. Ugyancsak emberiesség elleni bűntettel vádolják Marin Pârvulescut és Vasile Hodişt, a securitate volt tisztjeit, akiket Ursu kínzóinak tartanak.

Gheorghe Ursu mérnök 1985. november 17-én halt meg a bukaresti milícia fogdájában, a Marin Pârvulescutól és másoktól elszenvedett ismételt verések következtében. Eddig három személyt ítéletek el ebben az ügyben: Udor Stănică tartalékos ezredest, a fővárosi milícia akkori parancsnokát, Mihai Creangă tartalékos ezredest, a milícia helyettes vezetőjét és Marin Clităt, Ursu cellatársát - valamennyien 20 év börtönbüntetést kaptak. 

Kimaradt?