A román külügy ünnepelni küldi diplomatáit március 15-én

A román külügyminisztérium körlevélben szólította fel a külképviseletek dolgozóit, hogy vegyenek részt a magyar nemzeti ünnep alkalmából szervezett fogadásokon.

Mint korábban írtuk, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter tavaly decemberben arra szólította fel a magyar diplomatákat, hogy ne vegyenek részt a december elsejei román ünnepségeken, mert „magyar embernek nincs semmi ünnepelni valója azon a napon”.

A budapesti román nagykövetség az egyik budapesti belvárosi szálloda báltermében tartott fogadást, amelyen a magyar külügyminisztériumból senki nem volt jelen. Az eseményen Marius Lazurca nagykövet románul és magyarul egyaránt köszöntötte a vendégeket, a román és a magyar himnusz nyitotta meg az estet, a diplomata az üdvözlő beszédét angolul mondta el, majd következett egy hangverseny, ahol egy román hegedűművész Bartók, Bach és Enescu műveket játszott. 

Mint utóbb kiderült, Szijjártó Péter nem önfejűleg adta ki a külügyi ukázt, ezt Orbán Viktor is megerősítette Szatmárnémetiben. 

A román-magyar viszony sokéves mélypontjára süllyedt az eset után, ami Teodor Meleșcanu újonnal beiktatott román külügyminiszter budapesti látogatása után javult csak fel. Ekkor a felek megegyeztek abban, hogy hamarosan közös román-magyar kormányülést tartanak, amelynek helyszíne az első hírek szerint valószínűleg Temesvár lesz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?