Nem büntetik megfelelőképpen az orvvadászatot Romániában

Nem büntetik megfelelőképpen az orvvadászatot Romániában - mondta a romániai ornitológus társaság szóvivője, Ovidiu Bufnilă a svájci finanszírozású Szabad szárnyak program bemutatóján. 

A romániai ornitológus társaság és a környezetvédelmi őrség által lebonyolított program célja megfékezni az orvvadászatot és a védett madarakkal történő illegális kereskedelmet. 

"Creangă búbos bankáját sem adták el a vásárban, tehát a piacokon semmi keresnivalójuk a védett madaraknak. Két nagyon csúnya jelenségről beszélünk - az orvvadászatról egy európai fővárosban, ahol még van néhány vadon élő állat. Bukarest környékén árulnak madarakat és madárcsapdákat is. Hat piacról van tudomásunk, ahol tengeliceket, csízeket, pintyeket árulnak. Amióta elindítottuk a programunkat, csak két piacon kereskednek madarakkal" - nyilatkozta Bufnilă. 

A szakember azt is elmondta, hogy nagyon olcsón lehet beszerezni ezeket a madarakat, 5 lejtől 15 lejig terjedő áron, a madarakat pedig rossz körülmények között, drótokkal lekötött szárnyakkal, kalitkákban tartják fogságban. "Megpróbálunk önkénteseket is bevonni, hogy nézzenek körül a piacokon, és ha látnak eladó védett madarakat, akkor értesítsék a hatóságokat" - mondta Dorin Damoc projektmenedzser. 

Damoc szerint a program során tájékoztató előadásokat is tartottak, de razziáztak piacokon is az illegális kereskedelem visszaszorításának érdekében. Ezek a madarak, amelyeket kalitkában tartanak fogva, fele annyit élnek, mint szabad társaik - magyarázta Damoc. 

Az ornitológusok társasága azt ajánlja a lakosságnak, hogy jelezzék az 112-es egységes sürgősségi hívószámon, amennyiben védett madarakkal kereskedő emberekkel találkoznak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?