Nyolc országutat zártak le a havazás miatt Moldovában

Narancssárga jelzésű, azaz harmadfokú hó- és szélriadó érvényes az ország központi, déli és délkeleti részén. Nyolc moldovai országutat le is zártak péntek reggel a nagymennyiségű hó és erős szél miatt. Ugyanakkor több mint 30 település áramszolgáltatás nélkül maradt.278648-zapada-multa

Moldova déli megyéiben 17 650 gazdaságban szünetel az áramszolgáltatás, a szolgáltató szakemberei reggel óta terepen vannak, egyelőre 15 helyszínen igyekeznek javítani a meghibásodásokat. Az országos meteorológiai intézet szerint a nrancssárga riasztás péntek este 20 óráig tart, és néhány erdélyi megyét is érint.

A Hargita, Kovászna, Maros, Beszterce-Naszód és Máramaros megyék egyes részein szombat hajnalig sárga jelzés érvényes.Viscol-avertizare1-620x310

A lehulló csapadék mennyisége péntek estétől kevesebb lesz, de a szél megerősödik, különösen Havasalföldön, Moldova déli részén és Dobrudzsában. Ezért az arra utazók legyenek felkészülve, a meteorológusok és a közúti rendőrség figyelmezteti a sofőröket, gépkocsijukat lássák el a megfelelő felszereléssel és üzemanyaggal. Az ország déli része egyébként szombaton is sárga jelzésű szélriadóban marad, egész vasárnapig.

Moldovában rosszabbodik a helyzet, akinek arra van útja, számoljon a forgalom akadozásával, hiszen további nagy mennyiségű csapadék hullását jósolják és erős széllökéseket, ami helyenként meghaladja a 70 kilométeres óránkénti sebességet.

Kimaradt?