Román nemzeti ünneppé nyilvánították március 27-ét

Elfogadta kedden dönt házként a képviselőház a március 27-ét nemzeti ünneppé nyilvánító törvényt. Ez a nap Románia és Besszarábia egyesülésének évfordulója.

A Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselője, Eugen Tomac által beterjesztett tervezet ellen mindössze egy honatya szavazott. A jogszabályt korábban a szenátus már elfogadta, így az államelnöki hivatalba kerül kihirdetésre.

A törvény szerint március 27-én ünnepélyes zászlófelvonást tartanak, a helyi és központi közigazgatási intézmények, a nagykövetségek, civil szervezetek  pedig különböző tudományos-kulturális rendezvényeken emlékeznek meg az eseményről.

Besszarábia 1918. január 24-én kikiáltotta függetlenségét Oroszországtól, és március 27-én a román csapatok bevonulása után megszavazta Romániához való csatlakozását. „1918. március 27. a roman nép történelmének egyik legjelesebb napja. Azon a napon, 106 évig tartó cári behódoltság után Besszarábia visszanyerte természetes határait, és az első roman provincia volt, amely egyesült Romániával” – írja tervezete indoklásában Eugen Tomac képviselő.

Kapcsolódók

Kimaradt?