Tăriceanu: bársonyos államcsínykísérlet történt az év elején

Bár december 11-én a román állampolgárok egyöntetűen a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta többségre voksoltak, 2017 elején egyfajta „bársonyos államcsínykísérlet" történt – hangsúlyozta Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök a Romániai Megyei Jogú Városok Egyesületének közgyűlésén mondott beszédében. 

2017 elején bársonyos államcsínykísérlet történt - hogy nevezzem így -, amelyet azonban az alkotmánybíróság szerencsére kellőképpen megbüntetett két történelmi jelentőségű döntéssel” – fogalmazott a felsőház elnöke, aki szerint három hónapja „eddig nem tapasztalt mértékű politikai instabilitás” uralkodott el az országon. Az erőszakszervezetek napirendi szinten támadást intéznek a demokratikus szavazás alapján kialakult intézmények ellen, megkérdőjelezve ezáltal a hatalmi ágak egyensúlyának elvét - fogalmazott Tăriceanu.

A szenátus elnöke beszédében hangsúlyozta, a helyi hatóságok képviselőitől arról értesült, hogy az erőszakintézmények által indított vizsgálatok miatt több nagyszabású projekt kivitelezése is megbénult. Hozzátette: a helyzetet tovább súlyosbította az a tény, hogy az állami költségvetés elfogadásának késleltetése miatt a helyi és megyei önkormányzatok is megkéstek az idei büdzsével.

„A mi közös célunk Románia fejlesztése, az erőszakintézmények által utunkba gördített akadályok ellenére is. (...) Tudom, sok szó esik mostanában arról, hogy egyfajta hajtóvadászat indult a polgármesterek ellen, hogy az elöljárók sok esetben nem mernek aláírni dokumentumokat, attól tartva, hogy az ügyészek kezére kerülnek. Én kérem önöket, ha úgy érzik, hogy nyomást gyakorolnak önökre, hogy nem tudják végezni a dolgukat, beszéljenek erről nyilvánosan. Ha meg nem, akkor dolgozzanak! Semmi okunk nincs arra, hogy ne ültessük gyakorlatba azt a politikai programot, amelyikkel megnyertük a választásokat, illetve a kormányprogramot, amelyet a parlament is megszavazott” – fogalmazott Tăriceanu a Romániai Megyei Jogú Városok Egyesülete közgyűlésén jelenlevőknek mondott beszédében. 

Kimaradt?