Németországba exportálnák a sepsiszentgyörgyi kóbor kutyákat

Az elmúlt három évben több mint 400 kóbor ebet adott örökbe a szépmezői kutyamenhely háromszéki, Hargita és Brassó megyei családoknak, mondta el Horia Krausz, a menhelyet működtető Nez Perce Egyesület vezetője.nezperc

Az alapítvány idén megpróbálja Németországra is kiterjeszteni a kutya örökbefogadási tevékenységét, azt remélve, hogy tavasszal legalább 30 sepsiszentgyörgyi kóbor kutyát fogadnak örökbe németországi családok.

Krausz, a menhely vezetője jelenleg egy katalógus összeállításán dolgozik, amelyben megjelenik minden adoptálható eb fényképe és története.kobor

A 2009-ben létesített menhely a sepsiszentgyörgyi önkormányzat támogatásával működik, az elmúlt esztendőkben összesen 1700 kóbor kutyát gyűjtöttek be a város utcáiról. Közülük 290 idős, beteg vagy agresszív állatot elaltattak, és további 844 eb természetes körülmények között hunyt el. A szépmezői menhelyen jelenleg 120 kutya van, a létesítmény megtelt. Itt egy szakemberekből álló bizottság elemzi a befogott ebeket egészségügyi és szocializációs kritériumok szerint, majd az arra megfelelő kutyákat idomítják és megpróbálják örökbe adni.

Az elmúlt időszakban több sepsiszentgyörgyi panaszkodott, hogy agresszív kutyafalkák veszélyeztetik a gyalogosokat. A helyi rendőrség és a szépmezői kutyamenhely dolgozói szerint főként a városszéleken, illetve az Állomás negyed ipari részekben verődtek falkákba a kóbor kutyák. A hatóságok szerint előfordul, hogy más településekről, vagy más megyékből autókkal szállítják azokat a város határába, ahol szélnek eresztik őket, de gyakran a juhászok is így szabadulnak meg állataiktól. A lakosok a 0729-065.095-ös telefonszámon jelenthetik az egyesület dolgozóinak kóbor kutyák vagy agresszív falkák jelenlétét.

Kimaradt?