Amerikaiak tartanak felkészítőt a romániai készenléti egységeknek

Március 6-a és 10-e között amerikai szakemberek tartanak felkészítőt a romániai készenléti és vöröskeresztes egységeknek, valamint a kormányfőtitkárság és néhány sürgősségi kórház képviselőinek. 

"Ez a második tanfolyam, amelyet az Amerikai Szövetségi Készenléti Ügynökséggel (FEMA) közösen szervezünk. Ez csak a kezdet, mert idén további két más témával kapcsolatos kurzus van tervben a FEMA-val, egyik júniusban, a másik szeptemberben. A mi szempontunkból ez egy fontos lépés, különösen a sürgősségi helyzetekre való felkészülés és tervezés területén" - nyilatkozta a tanfolyam hétfői megnyitóján Raed Arafat, a belügyminisztérium készenléti osztályának (DSU) vezetője. 

Kiemelte: katasztrófahelyzetben fontos az együttműködés más intézményekkel és a polgári lakossággal. 

A készenléti felügyelőség vezetője szerint a romániai szakembereknek még sok tanulnivalójuk van amerikai kollégáiktól, akik egész kontinensre kiterjedő katasztrófahelyzetek kezelésével foglalkoznak. 

"Tanulnunk kell abból, ahogyan az Egyesült Államokban felkészítik a katasztrófahelyzetekre az intézményeket és a felnőtt lakosságot" - vélte Arafat. 

Arra a kérdésre, hogy van-e Romániában kiépített parancsnoki központ, Arafat azt mondta, hogy ilyen a Ciolpani-i, szintén amerikai segítséggel épített létesítmény, amelyet úgy terveztek, hogy operatív maradjon egy 8-as erősségű földrengés esetében is. 

A tanfolyamindítón, amelyen 35 személy vett részt, jelen volt Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete is. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?