28 éve halt mártírhalált Corneliu Babeş

Koszorúzással és istentisztelettel emlékeznek meg csütörtökön Brassópojánán arról, hogy 28 évvel ezelőtt, 1989. március 2-án, a kommunista rezsim elleni tiltakozásként, felgyújtotta magát a Bradul sípályán Liviu Corneliu Babeş. 

A brassói forradalmár szervezetek emlékkonferenciát szerveznek az 1989-es forradalomról és annak a mai társadalomban kialakult képéről, könyvbemutatóra és filmvetítésre is sor kerül.

1989. március 2-án, az akkor 47 éves Liviu Corneliu Babeş lesiklás közben felgyújtotta magát a brassópojánai Bradul sípályán. Kezében egy táblát tartott, amelyen azt írta STOP MORDER! Braşov= Auschwitz!. Tiltakozásáról a határon túli médiumok számoltak be az akkor Pojánán vakációzó külföldiek beszámolója alapján. Liviu Corneliu Babeşt Ian Palachhoz hasonlították, aki 1969-ben a prágai Vencel téren gyújtotta fel magát, az országot lerohanó szovjet csapatok elleni tiltakozásul. 

Liviu Corneliu Babeşt 1997-ben mártírhősnek nyilvánították és utcát neveztek el róla Brassóban. A helyi hatóságok évek óta próbálnak pénzt gyűjteni egy emlékmű felállítására.

Kimaradt?