Kártérítést kell fizetnie az önkormányzatnak a rossz utak miatt megrongálódott autókért

Mintegy 55 ezer lej kártérítést kell kifizetnie Kolozsvár önkormányzatának, miután 19 gépkocsivezető panaszt emelt, amiért a közutak állapota miatt kár esett járműveikben. 

Az autóvezetők egy biztosítócéghez fordultak a kárigényléssel, amely aztán 2008-ban beperelte a polgármesteri hivatalt, hogy visszaszerezze a kártérítés összegét, amelyet kénytelen volt kifizetni a panaszosoknak. 

Néhány év pereskedés után a főváros első kerületének bírósága, a kolozsvári bíróság és a Kolozs megyei törvényszék is a biztosítótársaságnak kedvező ítéletet hozott. 

2010-ben a biztosítócég 54.929,49 lejes kárpótlást kért a bíróságon Kolozsvár helyi tanácsától a 19 sofőr kifizetésére. 

A Kolozs megyei törvényszék tavaly márciusban 5.691 lej kártérítés, 3.585 lej kamat és 4.862 lej perköltség kifizetésére kötelezte a városi tanácsot az egyik sofőr esetében. Az összeget a keddi ülésén hagyta jóvá Kolozsvár helyi tanácsa. 

A károsult sofőr 2008 februárjában az Oaşului utcában hajtott egy kátyúba. A technikai szakértői vizsgálat során bebizonyosodott, hogy az út rossz állapota miatt rongálódott meg az autó. 

A bírák azzal indokolták döntésüket, hogy az útkarbantartó cég és az önkormányzat felelőssége lett volna megfelelően karbantartani a közutat, amelyen a baleset történt. 

A keddi ülésen több hasonló ügyet is tárgyaltak a városi tanácsosok.

Kimaradt?