Tanügyminiszter: ez a tétel nem volt helyénvaló

Magyarázatot kért a Beszterce-Naszód Megyei Tanfelügyelőség attól az angoltanárnőtől, aki a tizenkettedik osztályosok tantárgyversenyének iskolai szakaszán a 13-as sürgősségi kormányrendeletről és a közkegyelmi tervezetről szóló cikket iktatott a kidolgozandó tételek közé.

Camelia Tabără főtanfelügyelő az Agerpres hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a tantárgyverseny iskolai szakaszának tételeit összeállító angoltanárnő azzal érvelt: a politikai témájú publicisztika a tanterv része, és a vitamódszerek nézőpontjából kell megközelíteni.

Az angol tantárgyverseny iskolai szakaszát február 16-án tartották. A főtanfelügyelő szerint „nem volt szerencsés” a tételeket kidolgozó pedagógus témaválasztása.

A kérdéses, 12. osztályosoknak adott tétel 25 pontot ért a tantárgyverseny iskolai szakaszán, és a The Guardian egyik cikkére épült, amelyben a szerző a romániai tüntetéssorozatról, valamint Klaus Iohannis államfő ezen való részvételéről értekezik. A diákok azt a feladatot kapták, hogy a The Guardian cikke alapján írjanak vezércikket erről a sokat vitatott kérdésről, feltárva a büntető törvénykönyvek módosításának és a közkegyelem gyakorlásának lehetséges következményeit a nemzetbiztonságra nézve.

Pavel Năstase tanügyminiszter kedden úgy nyilatkozott a témával kapcsolatban: a kérdéses tétel nem volt helyénvaló. A tantárgyolimpia iskolai szakaszában az intézmény tanárai döntöttek a tételekről, a miniszter azonban leszögezte: a megyei szakaszban már minden tantárgyból a tárca szakemberei állítják majd össze a feladatokat.

„Arról döntöttünk, hogy a 2017-2018-as tanévtől kezdődően angolból is, románból is és minden tantárgyból központosított rendszerben, a szakfelügyelők készítik elő a tételeket a tantárgyversenyek megyei szakaszára” – mondta a tanügyminiszter.

Kimaradt?