Johannis, Grindeanu és Dragnea is részt vett a védelmi tárca mérlegének ismertetésén

Azáltal, hogy a parlamenti pártokkal kötött 2015-ös megállapodásnak megfelelően a védelmi tárca megkapja a hazai össztermék 2 százalékát, adottak a feltételek ahhoz, hogy teljesíteni tudja „erre az évre kitűzött ambiciózus terveit” –- hangsúlyozta Klaus Johannis államfő a védelmi minisztérium elmúlt évi tevékenységi mérlegének ismertetése alkalmából tartott beszédében. 

Az államfő kiemelte, Romániának a NATO tagjaként legfőbb feladatai közé tartozik az országba telepítendő többnemzetiségű dandár felállításának előkészítése, továbbá a NATO légi és tengeri jelenléte, illetve az észak-atlanti szövetség keleti szárnyának megerősítését célzó törekvések támogatása. „Tudatában vagyok annak, hogy történtek előrelépések ezen célkitűzések teljesítése terén, és ez örömmel tölt el, ugyanakkor arra bátorítom önöket, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megoldásokat találjanak a még fennálló problémákra, főleg azokra, amelyek a szövetségesek közötti együttműködést feltételeznek” –- tette hozzá Johannis. 

Az elnök beszédében kitért a hadsereg megfelelő felszerelésének és képzésének fontosságára is. „Mindannyian azt szeretnénk, hogy Románia erős, Európa-, illetve világszinten is elismert és tisztelt ország legyen. Bizonyságot tettünk már biztonságszolgáltató képességünkről, és bizonyos külpolitikai, illetve a hadsereg erősítésére irányuló intézkedésekkel erre rá lehet még erősíteni. (...) Jól felszerelt és jól képzett hadseregre van szükségünk, ahogyan azt az ország 2015-2019-es időszakra vonatkozó védelmi stratégiája is előírja. Fontos szerep hárul a szaktárcára ezen törekvések megvalósításában" - mondta még az államfő. 

Grindeanu: komolyan vesszük a célkitűzéseket

A kormány komolyan veszi a védelmi kapacitás megerősítésére vonatkozó célkitűzéseket, jelentette ki Sorin Grindeanu miniszterelnök kedden, a védelmi minisztérium tevékenységének 2016-os évi kiértékelőjén. A kormányfő a fontos célkitűzések között említette a román hadsereg modernizálását és korszerű felszereléssel való ellátását, a különféle fenyegetettségek elhárítását biztosító képességek fejlesztését, a stratégiai partnerségek megerősítését, valamint a Románia számára stratégiai jelentőséggel bíró régiókban vállalt küldetésekben való részvétel növelését. 

Grindeanu úgy értékelte, a nemzetközi biztonsági környezetet feszültség jellemzi, amelyet "sokrétű kockázatok és fenyegetések aggasztó összefonódása" okoz. A védelmi tárca számára elkülönített költségvetési keret 'biztos talajt' jelent a hadsereg gyorsított ütemű korszerűsítésére, vélekedett a kormányfő, aki szerint Románia hadserege a koherencia és hitelesség állandó bizonyítékait nyújtja, ezzel is alátámasztva, hogy az ország 'komoly szövetségese' az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO). 

Sorin Grindeanu elismerését fejezte ki a katonák professzionalizmusával és azzal a példamutató hivatástudattal szemben, amellyel az országban és a határokon kívül ellátják feladataikat. 'Az általános bizalom révén, amellyel társadalmunk a hadsereget övezi, Önök a stabilitás tartóoszlopai' - jelentette ki a miniszterelnök a védelmi tárca éves kiértékelőjén, hozzátéve, hogy az idei év prioritásai közé kell sorolni a hadsereg kötelékében dolgozók béremelését és életminőség-javítását.

Gabriel Leș: megbírkózunk a fenyegetésekkel

Románia képes megbirkózni a régiót érintő sokrétű biztonsági fenyegetésekkel, az országnak kötelessége egy hatékony, a regionális viszonyokhoz alkalmazható katonai rendszer fenntartása - nyilatkozta Gabriel Leş védelmi miniszter kedden, a tárca éves kiértékelőjén. A miniszter elmondta: a hazai össztermék 2 százalékát kitevő költségvetésnek köszönhetően korszerűsíthetik az ország hadseregét. „Kötelességünk egy hatékony, a regionális biztonsági környezethez alkalmazkodó katonai rendszer fenntartása. Ez az új felépítésű védelem felkészült humán erőforrást, megfelelő munkakörülményeket és modern felszereltséget feltételez, amely által a katonaság a társadalomtól is elvárt szinten tudja teljesíteni küldetéseit” – mutatott rá a miniszter.

A védelmi tárca vezetője elmondta, a minisztérium elsődleges célja az volt, hogy fejlesszék a hadsereget, ez azonban főként a számukra jóváhagyott költségvetéstől függött. 

Kimaradt?