Románia főügyésze: a DNA ellenséges környezetben dolgozik

Augustin Lazăr, Románia főügyésze azt nyilatkozta csütörtökön az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) évértékelőjén, hogy a 10 százalékos felmentési arány "elfogadható" olyan körülmények között, hogy a DNA "ellenséges" környezetben dolgozik. 

"Noha a DNA a sajtó nyomása alatt és ellenséges körülmények között dolgozik, a korrupcióellenes harcot mindenképpen folytatni kell. (...) Minthogy a vádlottak gyakran élnek hatalmukkal, hogy jogi erejükkel és médiabefolyásukkal nyomást gyakoroljanak a tanúkra, és a vallomások közti esetleges eltéréseket kihasználják, a korrupciós ügyekben nagyobb lehet a felmentések aránya, mint az igazságszolgáltatás más ágazataiban. Látnunk kell, hogy nem ugyanaz, hogy egy közméltóság ellen, vagy egy zsebtolvaj ellen emelsz vádat, emiatt a 10 százalékos felmentési arány elfogadhatónak tekinthető" - mondta Lazăr.

A főügyész ugyanakkor rámutatott, hogy a média a DNA ügyészek minden eljárásbeli tévedését kihasználja, és valóságos casus bellivé alakítja a kivizsgálók és az intézmény, mi több, az egész igazságügyi rendszer ellen, jóllehet mindenki előtt világos, hogy egy tévedést nem lehet általánosítani - jelentette ki a főügyész.

Ilyen körülmények között Lazăr "figyelemre méltónak" nevezte a DNA által elért eredményeket, különös tekintettel arra, hogy a kivizsgáltak sorában szép számmal vannak magas rangú köztisztviselők, köztük több miniszter is – írja az Agerpres.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?