Parlamenti albizottság foglalkozik a magyar kisebbség ügyeivel

Először alakult a román parlamentben olyan albizottság, amely kimondottan a magyar kisebbség ügyeivel foglalkozik.

Mint arról beszámoltunk Kulcsár Terza József háromszéki RMDSZ képviselő, az MPP megyei elnöke kezdeményezte, hogy a képviselőház emberjogi albizottságában alakuljon meg a magyar kisebbség ügyeivel foglalkozó albizottság.

A háromszéki képviselő szerdai sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a 15 tagú emberjogi bizottság legalább három képviselőjének kellett csatlakoznia a kezdeményezéshez, ahhoz, hogy törvény szerint megalakulhasson az albizottság. Sikerült több képviselőtársát is meggyőznie ennek szükségességéről, ezért Kulcsár Terza József és Benkő Erika háromszéki RMDSZ képviselők mellett egy roma párti és két szociáldemokrata párti képviselővel jött létre a magyar kisebbség ügyeivel foglalkozó albizottság.

Az elnöknek választott Kulcsár Terza József szerint a romániai magyar kisebbségnek több rendezetlen problémája van, így a szimbólumhasználat, a nyelvhasználat vagy a köztéri feliratok kérdése, de közre szeretnének működni a jelenleg „mélyponton lévő” román-magyar viszony rendezésében is. A háromszéki képviselő azt tervezi, hogy különböző konferenciákat, kerekasztal beszélgetéseket szervez, ezekre mások mellett meghív magyarországi politikusokat, közéleti személyiségeket is. Véleménye szerint a magyar kisebbség ügyeivel foglalkozó albizottság az RMDSZ parlamenti frakciójának munkáját is segíteni tudja, hiszen javaslataikat könnyebben támogatják a román politikusok, ha az adott témáról előtte tárgyalnak az albizottságban.

Kulcsár Terza József szerdai, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: az autonómia tervezet kapcsán szükséges, hogy konszenzus alakuljon ki az erdélyi magyarság körében, erről a témáról széleskörű konzultációt kellene szervezni, hogy ez alapján egy mindenki által támogatott autonómia tervezetet nyújtsanak be a parlamentbe. Hozzátette: az RMDSZ parlamenti frakciójának keretében egyelőre nem egyeztettek arról, hogy mikor nyújtsák be az autonómia törvénytervezetet, jelenleg ugyanis az anyanyelv használatára és szimbólumhasználatra vonatkozó törvények módosító javaslatai vannak napirenden. Kulcsár Terza József hozzátette: szorgalmazni fogja, hogy az RMDSZ frakción belül tárgyaljanak az autonómia tervezet ügyéről is.

Kapcsolódók

Kimaradt?