RAR: minden huszadik romániai autó műszaki állapota közveszélyes

Minden huszadik Romániában közlekedő autónak súlyos műszaki hibája van és balesetveszélyes – derül ki a gépjármű-nyilvántartási hivatal (RAR) adataiból.

A Digi24 beszámolója szerint a RAR felügyelői tavaly több mint 76 ezer autó műszaki vizsgálatát végezték el. A statisztika szerint azellenőrzött járművek 37,42 százaléka nem felelt meg a műszaki előírásoknak, 25,11 százalékuk pedig túllépte a szennyezőanyag- kibocsátási normák határértékeit. 

Ami a járművek életkorát illeti: 23,78 százalékuk 15 évnél idősebb, 33,23 százalékuk 11 és 15 év közötti volt, és csak 5,38 százalékuk volt 3 évnél fiatalabb. A RAR képviselői szerint az ellenőrzés eredményei nem feltétlenül tükrözik a román autópark általános állapotát, mert az ellenőrző csoportok csak azokat a gépjárműveket állították meg, amelyeknél hibára gyanakodtak. 

A meghibásodás valószínűsége nyilván a gépkocsi élettartamával egyenesen arányosan nő. A 76 ezer megvizsgált autó 5 százalékánál rendkívül súlyos műszaki problémákat találtak a felügyelők, akik szerint ezek az autók a forgalomban közveszélyesek.

Országosan szinten egyébként Bukarestben a legnagyobb a használt autók aránya a forgalomban: minden hatodik fővárosi jármű húsz évesnél idősebb, minden negyedik életkora 11 és 15 év közötti, és csak minden tizedik fiatalabb két évesnél.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?