1,6 millió euró kártérítést ítéltek meg tavaly a börtönviszonyok miatt indított perekben

Összesen 1,6 millió euró kártérítést ítélt meg 2016-ban az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) romániai raboknak a börtönviszonyok miatt indított perekben - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek az Országos Börtönigazgatóság (ANP) vezetője, Marius Vulpe. 

"Az 1990 óta mostanig megítélt kártérítések összege 3 132 000 euró és 10 000 frank. (...) Különösen aggasztó az a tény, hogy ebből 1 600 000 eurót csak az elmúlt évben ítéltek meg. Tehát évről évre nő mind az összeg, mind az ilyen ügyek száma" - fogalmazott Vulpe. 

Az igazgató szerint 2016-ban 313 olyan ítéletet mondott ki az EJEB, amelyekben elmarasztalta Romániát a fogvatartási intézetekben uralkodó állapotok miatt. 

"2015-ben 75, 2014-ben 29, 2013-ban 32, 2012-ben pedig 10 ilyen ítélet született. (...) Egyetlen olyan büntetés-végrehajtási intézet sincs Romániában, amelynek ne lenne legalább egy elveszített pere. Tudomásom szerint a galaci és a jilavai börtönök veszítették el a legtöbb ilyen pert az Emberi Jogok Európai Bíróságán" - tette hozzá. 

Vulpe hangsúlyozta, a kirótt bírságok egyrészt a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltságával, másrészt pedig azzal magyarázhatók, hogy nőtt a fogvatartottak intelligenciahányadosa. 

"Nőtt a büntetésüket töltő fogvatartottak intelligenciahányadosa, az emberek megtanulták követelni a jogaikat. (...) Másrészt pedig az állam áthágja a büntetés-végrehajtással kapcsolatos törvénykezést" - fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy a vonatkozó miniszteri rendelet értelmében minden elítéltnek legalább 4 négyzetméternyi terület járna. Ezt véve alapul jelenleg hozzávetőlegesen 8 500-zal több elítélt van a börtönökben, mint ahány fő befogadására képesek lennének a büntetés-végrehajtási intézetek - mondta még Marius Vulpe. 

Kapcsolódók

Kimaradt?