Kihirdette az államfő a „hiperoptimista” költésgvetési törvényt

A kormány számításait „hiperoptimistának” tartja, de kihirdette az államfő a 2017-es költségvetésről szóló törvényt. Ezt Klaus Johannis rövid sajtónyilatkozatban jelentette be csütörtökön.

„Ma eldöntöttem, és már meg is tettem – kihirdettem az állami költségvetést, valamint a társadalombiztosítások költségvetését. Az országnak szüksége van büdzsére, és a kormánynak, amely felvállalta ezt a költségvetést, most alkalma lesz bebizonyítani, hogy tartja magát hozzá” – mondta az államelnök, majd háromszor is hangsúlyozta, hogy felelősségteljes gazdálkodást vár el a kabinettől.

Az elnöknek joga lett volna megfontolásra visszaküldeni a törvényt a parlamentnek, de ha azt a törvényhozók változatlan formában szavazzák meg – ahogyan azt a kormányoldal kényelmes többségének ismeretében az elemzők valószínűsítették – akkor másodszor már nem tagadhatta volna meg a kihirdetését.

A Sorin Grindeanu vezette bukaresti kormány 2,98 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számolva, 5,2 százalékos gazdasági növekedésre alapozva dolgozta ki költségvetés-tervezetét, miközben az Európai Bizottság 4,4 százalékos növekedést valószínűsít az idén Romániában.

A kormány előrejelzése szerint az államadósság az év végére eléri a GDP 37,7 százalékát, az infláció 1,4 százalék lesz. A kormány szerint az idén 4,3 százalékkal nő a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,3 százalékra mérséklődik. A kormány 815 milliárd lejes GDP-t valószínűsít 2017-ben.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?