Március végéig dönteni kell az új határátkelők üzemeltetéséről

Érsemjén, Biharfélegyháza és Vizesgyán községek területén nyílnak meg az új határátkelők Bihar megyében, mondta Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök szerdán Nagyváradon, a Mile Lajos magyarországi főkonzullal megtartott találkozó keretében. Az első kettő Hajdú-Bihar, a harmadik pedig Békés megyével köti össze Romániát.

Mile Lajos szerint új szakaszba érkezett a határnyitás folyamata, mely sokáig „döcögős” volt. Jelen pillanatban rugalmasabba román partner hozzáállása, ami egy hatékony együttműködés kezdete lehet. A határátkelők megnyitása, működetése és nyitva tartása a további egyeztetéseket igényel. Románia egyelőre nem schengeni tagállam, a szándék megfogalmazódott, hogy meg kell nyitni az átkelőhelyeket, de az önkomárnyzatokra nem lehet olyan feladatokat terhelni, ami nem az ő hatáskörük, vélte.ögzíteni kell a felek vállalásait is: a magyar kormányzat kijelentette, hajlandó segíteni az infrastruktúra kiépítésében. Ami a táblákat, leállósávokat illeti, tisztázni kell, hogy román oldalon az önkormányzat mit tud megvalósítani ezekből, és mi az, amit állami segítség nélkül nem képes megtenni.

Az önkormányzatok nyitva tartanák a határátkelőt

Pásztor Sándor elmondta: múlt év végén és januárban is tárgyaltak a két kormány képviselői, majd átirat érkezett az önkormányzatoknak arról, hogy meg lehet és meg kell nyitni a határátkelőket, ezzel mintegy áthárítva az önkormányzatokra az azzal kapcsolatos feladatokat. Az önkormányzatok egyhangúlag azt válaszolták, hogy szeretnék naponta nyitva tartani az átkelőket, erre azt a választ kapták, hogy egyelőre heti egy alkalommal, 10–18 óra között legyen nyitva a határátkelő.

Balázsi József, Érsemjén polgármestere felidézte a határ megnyitásának első alkalmát a bagamériekkel közösen, és azt, amikor az elkészült út átadásakor szintén megnyitották határt. Az a rendhagyó helyzet állt elő, hogy az érsemjéni napközis gyermekek ebédje a testvértelepülés Bagamérban készül, így összesen 50 kilométert kell kerülnie a szállítóautónak az étellel, az út amúgy hat kilométer lenne. A polgármester szerint: „egy lépés a szombaton 10–18 óra közötti nyitva tartás, de remélik, a szombatból lesz hétfő és kedd is”.

Kelemen Zoltán, Biharfélegyháza polgármestere szerint a szombati határnyitás az első lépés, de például a vállalkozóknak, akik már jelen vannak mindkét országban, fontos lenne hogy a határ folyamatosan átjárható legyen. Debrecenbe például 25 perc alatt érhetnének el a községből gépkocsival, annyi idő alatt, mint most Nagyváradig.

Március 31-ig dönteni kell

Szabó Ödön képviselő elmondta, az elképzelés 2007-ben indult el, mikor először volt lehetőség útfejlesztésre, az együttes kormányüléseken több mint húsz utat terveztek, uniós támogatással ebből tíz valósult meg. A határátkelők üzemeltetéséről azonban a két kormánynak a március 31-i határidőig kell egyezségre jutnia, hangsúlyozta a képviselő. Az infrastruktúra kiépítésének vállalása nagy segítség lenne az önkormányzatoknak, hiszen mindkét oldalon szükséges a határrendészek jelenléte is, hogy a határon ténylegesen át lehessen kelni, tette hozzá a képviselő. Szerinte dicséretes, hogy a román fél elmozdult arról az álláspontból, hogy csak a schengeni tagság elnyerése után nyitja meg az átkelőket, ugyanakkor reméli, hogy a folyamat nem áll meg, és minél több napon, minél szélesebb idősávban lehet majd átmenni a határátkelőkön.

Kapcsolódók

Kimaradt?