Hogyan utazhatunk 300 euróból 14 országba?

A 26 éves vajdahunyadi Bogdan Budai 2013-ban eldöntötte: szakít a kihívások és kalandok nélküli felnőtt életével, elindul világot látni. Három év alatt 14 európai országot ismert meg, mindezt pedig körülbelül 300 euróból oldotta meg. Tapasztalatairól kedd este mesélt Kolozsváron.

Miután Temesváron pszichológia szakon diplomát szerzett, alkalmazott lett egy cégnél, ami jó megélhetést, de monoton, boldogtalan napokat jelentett Bogdan Budai számára. Felmondott a munkahelyén, és elkezdte szervezni az európai körútját. Elmondta, kezdetben ő is gyanakodott, amikor mások élménybeszámolóit hallgatta arról, hogy kevés pénzből sok helyre eljutottak, ezért a közönség azon tagjait is megértette, akik attól tartottak, hogy az előadás egy piramisjátékszerű lehetőség bemutatásáról fog szólni.

Milyen lehetőségek vannak?

Az előadó az egyszerű, kézenfekvő módszerek közé sorolta például az Erasmust és az Erasmus Plust, az Európai Önkéntesség Szolgálatot (EVS), a középiskolásoknak szóló Youth in Action programot vagy az AIESEC non-profit szervezet lehetőségeit. A Help Exchange ennél alternatívabb módszer, az online platform lehetővé teszi a külföldön való önkéntes munkavállalást ételért és szállásért cserében, a jelentkezőnek és a befogadónak nem kell valamilyen szervezethez tartozni. Hasonló platform a WWOOF oldal, itt kimondottan organikus farmokra keresnek embereket, de megoldás lehet a házőrzés, azaz a „house sitting” is: itt egy utazó család lakására, esetleg házikedvencére kell vigyázni adott ideig. 

Bogdan Budai ilyen és ehhez hasonló lehetőségeket használt ki a három év alatt, de több helyre teljesen spontánul is eljutott. Többek között kertészkedett Portugáliában, kreatív újrahasznosítással foglalkozott és zsonglőr-fesztivált szervezett Szlovéniában.Sőt, kukázott is, de nem úgy, ahogyan ahhoz itthon, Romániában hozzászoktunk. Nagyáruházakban, pékségekben rengeteg friss, jó minőségű étel kerül naponta a kukákba, zárás után pedig lehet válogatni a kidobott ételekből, de különböző anyagokat, tárgyakat is lehet találni, amelyeket például a művészek szoktak újrahasznosítani. Koppenhágában kultúrája van az effajta kukázásnak, itthon is meg lehet próbálni, mondta, de szerinte az emberek félnének a társadalom reakciójától.

Mindenhová stoppolt, a „kérd és megadatik”-elvet követte: mielőtt beült volna a félrehúzott autóba, tisztázta, hogy nincs pénze hozzájárulni az útiköltséghez, a legtöbb sofőr pedig értékelte az őszinteséget, és felvette az utast. Szerinte ez így van rendben, nem ért egyet azzal, hogy a stoppos fizessen azért a távért, amit a sofőr nélküle is megtett volna.A külföldi önkéntesség egyik pozitívumának tekinti, hogy a munkaadók egyenrangúként kezelték, nem találkozott azzal a hierarchiával, amit a nemzetközi cégben megszokott.

Mély önismeret az utazás alatt

Bogdan Budai egyik konklúziója az volt, hogy számára a három év kevésbé a fizikai, mint a szellemi utazásról szólt. Rá volt kényszerülve arra, hogy egyedül boldoguljon, sok helyzetben fel kellett találja magát, ezért feszegette, majd megismerte a saját határait és önmagát. Ma kijelentheti, hogy nemcsak Vajdahunyadon, Temesváron érzi magát otthon, hanem Európa minden táján vannak családok, akik bármikor szívesen vendégül látják.

Azt is elmondta, hogy a származása legfeljebb pozitív diszkriminációt hozott számára, hiszen tapasztalatai alapján a külföldiek nagyrészt azzal a sztereotípiával élnek, hogy a románok szorgalmasak, megbízhatóak, jó a gyakorlati érzékük és nagy munkabírással rendelkeznek.A találkozó végén jogosan tette fel a kérdést valaki a közönségből, hogy mit gondol arról, ha ugyanezt a kalandot egy nő csinálná végig egyedül. Vajon ugyanolyan esélyekkel indulna és ugyanolyan pozitív élményekkel térne haza? Az előadó szerint nem szabad szem elől téveszteni azt, hogy – súlyos esetekben – egy stoppolás erőszakba vagy egyéb bántalmazásba is torkollhat, de szerinte sokkal ritkább az ilyen eset, mint amennyire az emberek tartanak ettől. A kalandvágyó, gyakran utazó lány barátai azt szokták mondani, hogy határozottnak kell lenni, és időben meg kell húzni a határokat, így kevésbé érhetnek egy nőt kellemetlen megjegyzések. A szállás- és munkaadók szerepe pedig egyáltalán nem erről szól, hanem kultúrákat és személyeket akarnak megismerni, tette hozzá az előadó.

Bogdan Budai élménybeszámolói ezen a blogon is olvashatóak. Az olcsó utazáshoz hasznos linkek gyűjtményét pedig a kedd esti esemény Facebook-oldalán tette közzé.

Kapcsolódók

Kimaradt?