Ítéletvégrehajtási kifogást emelt Dragnea a bukaresti törvényszéken

Ítéletvégrehajtási kifogást emelt Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke abban a 2012-es, az akkori államfő leváltásáról kiírt népszavazással kapcsolatos korrupciós ügyben, amelyben két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte tavaly a legfelsőbb bíróság.

A két hete benyújtott rendkívüli jogorvoslati kérelem elbírálását szerdán kezdte meg a bukaresti törvényszék. Dragnea arra hivatkozott keresetében, hogy tíz hónap elteltével sem kapta meg a jogerős ítélet indoklását, amelyet a végzés kimondásától számított 30 napon belül kellett volna kiadnia az ügyében eljáró legfelsőbb bíróságnak.

Keresete benyújtásakor a pártelnök úgy vélekedett: nincs is esély rá, hogy valaha szabályos indoklást kapjon, mert a dokumentumot az ítéletet kimondó öttagú bírói tanács valamennyi tagjának alá kellett volna írnia, ám a testület elnöke, Livia Stanciu, aki tavaly a legfelsőbb bíróság elnöki tisztségét is betöltötte, azóta nyugdíjba ment és Klaus Johannis államfő alkotmánybíróvá nevezte ki.

Nem sokkal azt követően, hogy Dragnea végrehajtási kifogást emelt az ítéletvégrehajtás ellen, a legfelső bíróság közzétette az ítélet indoklását, de abból nem derült ki, hogy kik írták alá. A médiában rendszeresen nyilatkozó Dragnea kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy megbánta-e bűnét, illetve arra is, hogy a jogorvoslati kérelmét úgy kell-e érteni, hogy nem ismeri el a jogerős ítéletet.

A szerdai tárgyaláson mind a politikus ügyvédje, mind az őt bíróság elé állító korrupcióellenes ügyészség (DNA) képviselője halasztást kért, amíg az ügyet tárgyaló törvényszék megszerzi a legfelsőbb bíróságtól a Dragnea ügyében hozott ítélet indoklását.

Dragneát választási csalás megszervezésében és befolyással való üzérkedésben találták bűnösnek, miután bebizonyosodott, hogy a PSD akkori főtitkáraként és országos kampánystábja vezetőjeként csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében, ami Traian Băsescu akkori államfő leváltását eredményezte volna.

Liviu Dragneát ez a jogerős bírósági ítélet akadályozta meg abban, hogy magának követelje a miniszterelnöki tisztséget, miután pártja a voksok több mint 46 százalékát megszerezve tavaly decemberben megnyerte a parlamenti választásokat. Dragnea ellen egy másik ügyben is vádat emelet a DNA, így ha még egyszer bűnösnek találja a bíróság, az első ügyben kiszabott börtönbüntetését is le kell töltenie.

Kapcsolódók

Kimaradt?