Avangarde: nagyot zuhant a kormánypárti politikusok népszerűsége

A kormánypárti politikusok népszerűsége jelentősen visszaesett, az ellenzékieké pedig néhány százalékkal javult az utóbbi napok-hetek belpolitikai eseményeinek hatására – derül ki az Avantgarde közvélemény-kutató intézet február 6-8. között készült felméréséből.

Az Avangarde felmérésből kiderül: Klaus Johannis államfő nem túlzott nagyot,  amikor arról beszélt, hogy a lakosság 80 százaléka elégedetlen a kormány és a kormánypártok tevékenységével. A közvélemény-kutatás szerint ugyanis a lakosság nagy része valóban úgy véli, hogy az ország rossz irányba halad.

Az új hatalom népszerűsége alig több mint egy hónap alatt igen sokat veszített, hiszen az előző felmérésben még a legtöbben egyetértettek a kormány terveivel. Most viszont a megkérdezettek 72 százaléka vélte úgy, hogy az országnak irányt kellene váltania, és mindössze 17 százaléka volt ellenkező véleményen, 11 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

Ennek ellenére 51 százalék szerint maradnia kellene a Grindeanu-kormánynak, és csupán 40 százalék ért egyet a kabinet menesztésével. A kormányellenes utcai tüntetéseket viszont a megkérdezettek 55 százaléka helyesli, és csupán 37 százaléka ellenzi. A lakosság nagyobbik része előrehozott választásokat sem akar: 58 százalék válaszolt így a kérdésre, és mindössze 35 százalék szerint volt más véleményen, újabb választásokat sürgetve.

A főpolgármester a legnépszerűbb

A legnépszerűbb politikusok rangsorát Bukarest főpolgármestere, Gabriela Vrânceanu-Firea vezeti, akire a megkérdezettek 54 százaléka jelölt be. Arra nehéz lenne válaszolni, mitől nőtt meg a szociáldemokrata politikus ázsiója, ebben talán szerepet kaphat bukaresti „reformintézkedéseinek” bejelentése.

Mögötte alig öt százalékkal maradt le Klaus Johannis államfő, aki a börtönajtókat kinyitó sürgősségi kormányrendelet elleni kemény fellépésével ismét sok hívet szerzett magának, elsősorban a fiatalok köréből.

A dobogó harmadik fokára, 42 százalékkal a szenátus és a kisebbik kormánypárt elnöke, Călin Popescu Tăriceanu került, azonos százalékkal a korrupcióellenes ügyészség főügyészével, Laura Codruta Kövesivel. Liviu Dragneának be kell érnie az ötödik hellyel, népszerűsége alig éri el a 34 százalékot.

A következő helyeken 31 százalékkal Traian Băsescu áll, nyomában Nicușor Dan, az ellenzéki Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) elnöke következik, mindössze egy százalékkal lemaradva.

Nyomban a választások után végzett közvélemény-kutatásban még Liviu Dragnea vezetett a népszerűségi listán, a mostani 34 százalék helyett 48 százalékkal, utána rögtön Călin Popescu Tăriceanu következett, 47 százalékkal, Klaus Johannis pedig 41 százalékot ért el. Ebben a táblázatban Nicușor Dan valahol a rangsor végén állt, alig 23 százalékkal, és a lajstromot a Nemzeti Liberális Párt akkori elnöke, Alina Gorghiu zárta, 21 százalékkal.

Tűzoltók az élen

Az intézmények népszerűségi rangsorában nem történt jelentősebb változás. A korrupcióelleni ügyészségnek nem ártottak meg Sebastian Ghiță „leleplezései”, őrzi az előző közvélemény-kutatásban elfoglalt helyét. Továbbra is magasan a tűzoltók vezetnek – feltehetően a bukaresti Bamboo klubnál történt tűzesetnál mutatott teljesítményüknek köszönhetően. A tűzoltóságot a megkérdezettek 94 százaléka nevezte a legmegbízhatóbb intézménynek.

Utánuk a hadsereg következik, 89 százalékkal, az ortodox egyház 70 százalékkal a harmadik helyre került. A korrupcióellenes ügyészség 49 százalékkal ismét lemaradt a dobogóról, a titkosszolgálatok – a Román Hírszerző Szolgálat és a Külső Hírszerző Szolgálat – népszerűsége 48, illetve 47 százalékos. A kormányban viszont a megkérdezetteknek csupán 40 százaléka bízik meg, a parlament pedig 37 százalékot összesített.

A kormánypárti politikusok „sorosozásnak” azonban már mérhető a hatása: a civil szervezetek népszerűsége mindössze 37 százalékra esett vissza.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?